OL i Tokyo

McKeon skrev OL-historie – medalje til Sjöström et halvt år etter tøff skade

Emma McKeon fortsatte OL-dominansen i bassenget med seier og olympisk rekord på 50 meter fri søndag. Den svenske stjernen Sarah Sjöström tok sølvet.

Emma McKeon og Sarah Sjöström klemmer hverandre etter at de tok henholdsvis gull og sølv på 50 meter fri i OL søndag. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

McKeon klokket inn til 23,81. Med det slo hun sin ferske OL-rekord på 24,00 fra semifinalen dagen før.

Gullet var 27-åringens tredje i Tokyo, og under en time senere økte hun antallet til fire da hun hjalp Australia til finaleseier på 4 x 100 meter medley. Nylig ble McKeon mester på 100 meter fri og 4 x 100 meter fri.

Hun har også plukket med seg tre bronse fra lekene. Ingen kvinnelige svømmere har tidligere klart å ta hele sju medaljer i ett og samme OL, og McKeon ble første australske idrettsutøver med tosifret antall OL-medaljer i karrieren..

Etter noen misbrukte muligheter kunne Sjöström juble for sølv på siste individuelle forsøk. Svensken var i mål på 24,07. Bronsen gikk til danske Pernille Blume (24,21).

– Dette er nok en av de største prestasjonene jeg har gjort i min svømmekarriere, sa Sjöström etter å lagt til en fjerde OL-medalje på merittlista.

Usikker på seg selv

Den kom et halvt år etter at hun pådro seg et brudd i albuen. Formen har vært et spørsmålstegn, men søndag viste 27-åringen at hun hadde toppnivået inne. Tidligere i lekene ble hun nummer sju på 100 meter butterfly og femmer på 100 meter fri.

– Jeg har vært med på mange gullmedaljer og verdensrekorder, men denne reisen … Jeg trodde ikke på meg selv hele tiden, men det var mange andre langs veien som gjorde det, sa Sjöström.

Det var første gang at hun svømte en OL-finale på 50 meter fri. I både 2012 og 2016 røk hun ut i semifinalen. Svensken er verdensrekordholder på distansen med tiden 23,67.

Fem gull for Dressel

Mennenes finale ble vunnet av Caeleb Dressel. Amerikaneren tok sitt fjerde gull i Tokyo ved å sette olympisk rekord på 21,07. De øvrige medaljene gikk til franske Florent Manaudou (21,55) og brasilianske Bruno Fratus (21,57).

Kort tid etter kom Dressels femte OL-gull. Han var med å ta USA til seier og verdensrekord på 4 x 100 meter medley. Bare fire svømmere har tidligere greid å ta så mange gull i samme OL. Det amerikanske laget klokket til 3.26,78 og vant foran Storbritannia og Italia.

Dressel hadde ambisjon om å hente seks gull i Tokyo, men en strategisk tabbe av lagledelsen i lørdagens blandede stafett sendte USA utenfor pallen i den øvelsen.

Også på mennenes 1500 meter fri ble det amerikansk gulljubel avslutningsdagen i OL-bassenget. Robert Finke fulgte opp triumfen på 800 meter og fosset inn til 14.39,65. Han avgjorde en jevn finale med en mektig avslutning.

Ukraina-profilen Mikhailo Romantsjuk på sølvplass ble slått med 1,01 sekunder, mens tyske Florian Wellbrock tok bronsen.

Australia vant kvinnegullet på 4 x 100 meter medley foran USA og Canada. McKeon svømte tredje etappe og sto for bragden sammen med Kaylee McKeown, Chelsea Hodges og Cate Campbell. De svømte inn til OL-rekord på 3.51,60.