OL i Tokyo

Italiensk sjokkseier på 100 meter – Jacobs tok opp arven etter Bolt

Lamont Marcell Jacobs sto for en sjelden OL-sensasjon da han stormet inn til OL-gull på 100 meter. Med 9,80 ble han Usain Bolts arvtaker.

Lamont Marcell Jacobs er Usain Bolts etterfølger som verdens raskeste mann. Søndag vant italieneren OL-gull på 100 meter. Foto: Matthias Schrader, AP / NTB

Jacobs seiret fire hundredels sekund foran amerikanske Fred Kerley og ni hundredeler foran canadiske Andre De Grasse.

Dermed kronet han noen minutter som vil gå inn i italiensk idrettshistorie. Rett før hadde Gianmarco Tamberi fått delt gull i høyde med Mutaz Essa Barshim.

Tamberi var blant de første til å gratulere Jacobs. Innhyllet i et italiensk flagg omfavnet han ham.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er en drøm, det er fantastisk. Kanskje jeg i morgen kan forestille meg hva de sier hjemme, men i dag er det ikke til å tro, sa Jacobs.

– Det var barndomsdrømmen min å vinne OL-gull. Ofte blir drømmer til noe helt annet, men å løpe denne finalen og vinne var en drøm som ble virkelig.

Første gang

Han er første europeiske OL-mester på distansen siden Linford Christie i 1992 og den første italienske medaljevinner i øvelsen noensinne.

Finalen gikk uten både tittelforsvareren (Usain Bolt har lagt opp), verdensmesteren (Christian Coleman er utestengt for brudd på meldeplikten) og løperen med årets beste tid (Trayvon Bromell ble utslått i semifinalen).

Bromell, som har løpt på 9,77 i år, greide bare tredjeplass i sitt semifinaleheat med 10,00, og det holdt ikke til å gå videre på tid. Bromell hadde samme tid som toeren Enoch Adegoke, men ble dømt bak i mål. Ett tusendels sekund skilte i amerikanerens disfavør.

Mannefall

Yohan Blake ble også slått ut i semifinalen, og dermed ble det for første gang siden 2000 en OL-finale uten en eneste løper fra Jamaica.

Briten Reece Prescod ble diskvalifisert for tjuvstart i sin semifinale, mens landsmannen Zharnel Hughes ble disket av samme grunn i finalen.

Su Bingtian fra Kina satte asiarekord med 10,83 da han vant sitt heat med semifinalenes beste tid, men han ble bare nummer seks i finalen. Dermed endte han sist av dem som fullførte, for Adegoke brøt.