OL i Tokyo

OL-medaljen glapp igjen for nedbrutt Duestad: – Bedre å bli nummer åtte eller sju

Skytter Jeanette Hegg Duestad (22) var nok en gang svært nær en OL-medalje, men måtte ta til takke med 4.-plass også i helmatch i Tokyo.

Jeanette Hegg Duestad måtte vinke farvel til medalje også i rifle helmatch. Hun ble nummer fire både i luftrifle og rifle helmtach, begge ganger 0,6 poeng fra bronse. Foto: Heiko Junge / NTB

Duestad fikk 4.-plass i luftrifle tidligere i OL. Lørdag gjorde hun et nytt godt forsøk på å bli første norske kvinne med OL-medalje i rifleskyting, men det gikk ikke.

Sveitsiske Nina Christen vant helmatchfinalen med 463,9 poeng foran russiske Julia Zykova (461,9). Julia Karimova fikk bronse.

En åtter med Duestads 42. skudd i finalen ble skjebnesvangert i medaljejakten, etter at hun lenge lå svært godt an.

– Ja, akkurat nå hadde det vel vært bedre å bli nummer åtte eller sju. Det er kjipt, i hvert fall når man har en (4.-plass) fra før, sa en preget og nedbrutt Duestad etter å ha snakket med de norske journalistene i vel åtte minutter.

Startet bra

I finalen, som foregikk innendørs, var det tre ganger 15 skudd i knestående, liggende og stående som var på programmet. Etter ti skudd på stående forsvant de to første skytterne. Deretter forsvant en skytter for hvert skudd fram til de to beste sto igjen.

Rolig og konsentrert stemning i kvalifiseringen var byttet ut med musikk i finalearenaen som kunne passet til en thrillerfilm. Utslåtte skyttere, lagledere og flere andre hadde plass på tribunen bak de åtte finalistene.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø og skytterkjæresten Henrik Larsen var blant dem som fulgte spent med på Duestad, som var nummer seks etter de 15 første skuddene.

I liggende skjøt Duestad seg opp til 2.-plass og var bare 0,9 poeng bak russiske Julia Zykova, som vant kvalifiseringen. I stående skulle det avgjøres, og etter ti skudd var hun på 4.-plass da de to med dårligst poengsum forsvant ut av konkurransen.

Avgjørelsen

Så ventet en nervepirrende avslutning for Duestad:

Skudd 41: 10,4 poeng for Duestad og opp på 3.-plass, bare ni tideler bak gullet. Tyske Jolyn Beer røk ut.

Skudd 42: 8,6 poeng for Duestad, ned på 4.-plass. Amerikanske Maddalena Sagen røk ut på 5.-plass.

– Jeg kan ikke legge alt på det skuddet. Jeg kunne hentet mer poeng på kne og på de ti første poengene på stående. Jeg ser det er mye puls, men det ville rett og slett bare inn, sa Duestad.

Skudd 43: 10,0 poeng, og Duestad røk ut, 0,6 poeng bak en bronse.

Harald Stenvaag tok bronse i helmatch i 2000-lekene i Sydney. Det er den siste norske OL-medaljen i rifleskyting.

Nye muligheter får gutta i mandagens helmatch. For Duestad er det tre år til neste gang.

– Innen den tid håper jeg at jeg får skutt masse verdenscupfinaler og mesterskapsfinaler, så jeg blir enda tryggere i disse situasjonene. Dem har det vært veldig få av det siste halvannet året. Jeg skal komme sterkt tilbake, det er i hvert fall sikkert.

Kvalifiseringsdrama

Duestad gikk til finalen etter å ha kapret den åttende og siste plassen i kvalifiseringen som inneholdt 120 skudd fordelt på de tre posisjonene. Hun oppnådde serien 392-394-385.

Hun så ut til å bli utslått helt til kinesiske Shi Mengyao feilet med de siste skuddene sine.

Forrige uke var Duestad kun 0,6 poeng fra en overraskende bronse i luftrifle. I helmatch har forventningene til skytteren fra Revetal vært enda høyere.

Jenny Stene fikk ikke skytingen til å sitte fullt så godt som lagvenninnen. Hun stoppet på 1168 poeng og ble nummer 12 i kvalifiseringen. Feltet var på 37 skyttere.

– Jeg sitter med en følelse at jeg er milevis fra de andre. Det er sånn skytingen føles i dag, egentlig, men det er litt godt å se at de andre også har slitt, sa Stene.