OL i Tokyo

Duplantis forklarte riv med superform

Den svenske stavyndlingen Armand Duplantis rev på åpningshøyden i OL-kvalifiseringen. Årsaken er at han er i knallform, forklarte han selv.

– Det er en stav jeg pleier å bruke på slike høyder, men i dag valgte jeg en stivere en fordi jeg visste at jeg er i kjempeform og fordi det er masse adrenalin i starten av en slik konkurranse. Det gikk ikke, men det var ikke overraskende. Det var greit å gjøre unna rivet tidlig, sa han etter rivet på 5,50.

– Det er en stav jeg pleier å bruke på seks meter, sa han.

Han tok 5,50 i neste forsøk og svingte seg deretter over 5,65 og 5,75 i første, slik han har for vane. Dermed var finaleplassen sikret. Verdensrekordholderen går til tirsdagens finale som stor favoritt.

– Jeg har ikke konkurrert på to uker og var utrolig tent. Derfor brukte jeg stivere staver enn vanlig på disse høydene, fortsatte han.

Duplantis er den eneste som har vært over seks meter i år. Han har verdensrekorden på 6,18.

En av de skarpeste konkurrentene forsvant da Sam Kendricks testet positivt på koronaviruset og reiste hjem. I kvalifiseringen var Renaud Lavillenie ille ute med to fir på 5,50 og ett på 5,65 før han gikk over 5,75 og sikret finaleplass.

Piotr Lisek greide både 5,65 og 5,75 i siste forsøk og unngikk kvalifiseringsfiasko.

Norske Sondre Guttormsen gikk over 5,50 i siste forsøk, men måtte bryte konkurransen etter ett riv på 5,65 grunnet en kjenning i låret.

Mer fra Dagsavisen