OL i Tokyo

USA jager nytt fotballgull i OL – vant på straffer mot Nederland

Det måtte straffesparkkonkurranse til for å avgjøre OL-kvartfinalen i fotball for kvinner mellom USA og Nederland. Der holdt amerikanerne hodet kaldest.

Det sto 2-2 etter 90 minutter og ekstraomganger. I straffesparkkonkurransen vant amerikanerne 4-2.

De amerikanske jentene har vunnet tre av de siste fire olympiske gullene og var favoritter før møtet med Nederland fredag. Men USA fikk det tøft mot finalemotstanderen fra VM i 2019.

Vivianne Miedema sendte Nederland i føringen allerede 18 minutter ut i den første omgangen, og ga de oransje en pangstart på kvartfinalen. Men så våknet USA.

Lynn Williams tok ansvar for amerikanerne og utlignet til 1-1 etter en snau halvtime. Samme spiller sendte USA i føringen to minutter senere. Plutselig var kampen snudd.

Men Miedema var heller ikke ferdig for dagen. Ti minutter ut i den andre omgangen noterte også hun seg for dagens andre nettkjenning. Flere mål ble det ikke verken i fulltid eller ekstraomgangene, og dermed måtte kampen avgjøres på straffer.

I straffesparkkonkurransen var det de regjerende verdensmesterne fra USA som holdt hodet kaldest. Tomålsscorer Miedema bommet først, før lagvenninne Aniek Nouwen også brant sitt forsøk. Megan Rapinoe satte den avgjørende straffen som sikret amerikanerne semifinalebilletten.

I semifinalen venter Canada, som også sikret avansementet på straffesparkkonkurranse mot Brasil fredag. Kampen spilles mandag.