OL i Tokyo

Tomoe Zenimoto Hvas til semifinale – knuste norgesrekorden på 200 meter medley

Tomoe Zenimoto Hvas knuste sin norske rekord på 200 meter medley og vant sitt heat i OL-kvalifiseringen på distansen. Det holdt til semifinaleplass.

Tomoe Zenimoto Hvas er klar for OL-semifinale på 200 meter medley. Foto: Petr David Josek, AP / NTB

Hvas ledet det tredje av de seks heatene hele veien og slo inn til 1.57,64. Det ga heatseier nesten ett sekund foran australske Brendon Smith.

Han ble slått av tre svømmere i det fjerde heatet og tre i det femte, Dermed var han semifinaleklar før det siste heatet, der ytterligere fem mann svømte raskere. Hvas ble nummer 12 i kvalifiseringen, og de 16 beste svømmer semifinale torsdag.

– Dette var et kjempebra løp. I dette mesterskapet har jeg kjent at kroppen fungerer og teknikken sitter. Jeg er i god form, og da handlet det om å treffe mentalt. Det gjorde jeg, sa Hvas til Discovery.

Hele veien hjem

– Første 50 gikk lett og fint. Det var litt som åpningen på 200 butterfly, men med mer trykk. I rygg fikk jeg bra rytme og følte meg bra, mens brystlengden var utrolig fin. Jeg fikk det til veldig bra med beina, og så fikk jeg muligheten til å jobbe på crawlen. Det gjorde jeg og tok det hele veien hjem.

Hvas brukte 25,26 på åpningslengden i butterfly, 30,08 på den neste i rygg, 33,63 på den tredje i bryst og 28,67 på den siste i frisvømming. Smith tok litt innpå den siste lengden, men heatseieren var ikke truet. Den gamle rekorden hans var på 1.59,44.

Michael Andrew fra USA var best i kvalifiseringen med 1.56,40 i det siste heatet, altså 1,24 sekund bedre enn nordmannen. Jeremy Desplanches fra Sveits (1.56,89) var den andre som kom under 1.57.

Den siste semifinaleplassen gikk på 1.58,15.

Hvas, som har japansk mor, var norsk flaggbærer sammen med stuperen Anne Tuxen under åpningsseremonien forrige uke. Mandag satte han norsk rekord på 200 meter butterfly med 1.56,30, men det holdt ikke til semifinaleplass. Han ble nummer 18 i den øvelsen.