OL i Tokyo

Keeperscoring av debutant da de norske håndballgutta slo Argentina: – En nøkkelkamp for oss

Kristian Sæverås dro til på direkten i sin OL-debut da Argentina ble slått 27-23 av de norske håndballgutta. Keeperen scoret allerede etter snaut åtte minutter.

Keeper Kristian Sæverås jubler etter en strafferedning i OL-kampen mot Argentina. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sæverås brukte venstrearmen og sendte ballen i en bue over banen og inn til 5-1-ledelse for Norge.

Han spilte fra start og hadde 43 i redningsprosent tidlig i oppgjøret. Den statistikken falt en del inn mot pause i en kamp der laget hans gjorde det unødvendig vrient for seg.

– Jeg fikk en fin start og god hjelp av forsvaret. Så fikk vi en litt dårligere periode utover i første omgang. Det er sikkert også situasjoner jeg kunne løst bedre. Jeg får ta det som læring, sa Sæverås til NTB.

Keeperkollega Torbjørn Bergerud kom inn de siste minuttene av kampen.

– Når vi møter lag som Brasil og Argentina blir det, forstå meg riktig, litt kokoshåndball og tjo og hei. Vi løste det fint og vant komfortabelt, synes jeg, sa Sander Sagosen til NTB.

Norge kunne og burde ha avgjort kampen så tidlig som midtveis i 1.-omgangen. Men 9-3-ledelsen ble ikke håndtert bra, snarere tvert om. En liten haug norske bomskudd gjorde at Argentina kom opp på 9-8.

Berge-kjeft i timeout

Da tok landslagssjef Christian Berge timeout. Budskapet hans var klart: Dette holder ikke.

Argentina kom helt opp på 9-9 også, etter å ha scoret seks ganger på rad.

– Det viser hvor fort det går i håndball. Når vi brenner noen skudd, får et par tekniske feil og ikke er godt nok organisert i forsvar så straffer de oss hardt, sa Bjarte Myrhol til NTB.

Norge ledet så vidt ved pause, men festet grepet i den andre omgangen.

– Dommerne kom etter kampen og unnskyldte seg. Det sier litt. De sa at det var en vanskelig kamp å finne en linje i for dømmingen. Det er slik jeg oppfattet det også med mange situasjoner, mye holdinger og småknuffing, sa landslagssjef Christian Berge til NTB.

Han spådde på forhånd at kampen ville kunne bli jevn ganske lenge. Han fikk rett.

Slitne

Norge fikk inn ledermålet i siste sekund av førsteomgangen ved Sander Sagosen. Med en uttelling helt nede på 57 prosent i første omgang, var det angrepsspillet som hemmet Norge mest.

Argentinas lag hadde ingen håndballens Diego Maradona i rekkene, men så fort Norge ga dem sjansen, tok argentinerne muligheten.

Søramerikanerne hadde løpt fra seg omtrent midtveis i den andre omgangen og pådro seg etter hvert noen utvisninger. Det klarte ikke Norge å utnytte maksimalt.

Argentina kom helt opp på 21-23 med ti minutter igjen å spille. Så forsvant Norge fra til klar seier mot slutten.

– Det var en nøkkelkamp for oss, for det sto om kvartfinale, sa Berge.

Drama på gang

– Vi startet bra, så var det en liten periode der vi rotet litt og slapp dem inn i kampen. Da ble det litt krig hele veien hjem, men vi hadde kontroll. Vi brant litt for mange sjanser, meg inkludert, sa sjumålsscorer Sagosen til Discovery.

– Mot Spania tapte vi på en god dag, i dag vant vi på en litt mindre god.

Skuddkvaliteten må bedres mye dagene som kommer om Norge skal sikre seg en god plassering i gruppespillet. Nå venter nemlig to meget avgjørende kamper fredag og søndag. Oppgjørene mot Tyskland og Frankrike vil avgjøre hva slags motstand som venter i kvartfinalen.

Skulle det norske laget bli nummer fire i A-gruppen, venter høyst trolig verdensmester Danmark i første cuprunde.

Sverige og Egypt er ventet å ta plassene bak danskene i B-puljen

Kampfakta:

De olympiske sommerleker i Tokyo, Japan onsdag, håndball menn, gruppe A:

Norge – Argentina 27-23 (13-12)

Yoyogi nasjonalstadion

Ingen tilskuere

Norge: Kristian Sæverås 1, Torbjørn Bergerud – Sander Sagosen 7, Bjarte Myrhol, Magnus Fredriksen, Petter Øverby, Magnus Jøndal 6, Kristian Bjørnsen, Magnus Gullerud, Christian O’Sullivan 2, Simen Holand Pettersen, Harald Reinkind 5, Kevin Gulliksen 4, Magnus Abelvik Rød 2.

Toppscorere Argentina: Diego Esteban Simonet og Ignacio Pizarro 5-

Dommere: Ricardo Fonseca og Duarte Santos, Portugal.

Utvisninger: Norge 4 x 2 min., Argentina 7 x 2 min.

Norge møter Tyskland fredag og Frankrike søndag.