OL i Tokyo

Historisk OL-gull til Flora Duffy fra Bermuda – minste nasjon med gull i sommerleker

Flora Duffy fra Bermuda vant kvinnenes triathlon i OL tirsdag. Aldri før har en utøver fra en så liten nasjon vunnet gull i olympiske sommerleker.

Øystaten i Karibia har vel 70.000 innbyggere. Det var ikke bare den første gullmedaljen vunnet av en utøver fra Bermuda, men den første medaljen for en kvinne derfra. Fra før var det kun Clarence Hill som hadde tatt medalje, da han vant bronse i boksing i 1976.

– Dette føles utrolig. Det gjør at alle skadene, de tunge stundene og alle tårene var verd det. Det siste året har vært spesielt utfordrende, og jeg kjente også på forventningspresset, sa Duffy.

– Jeg er så glad for at jeg greide å gjennomføre planen. Drømmen min var ikke bare å vinne gull for meg selv, men å ta Bermudas første gullmedalje. Dette er større enn meg, og det er veldig kult.

Duffy avgjorde konkurransen på den avsluttende løpedelen. Det var en klynge på fem utøvere som startet løpingen samtidig, men på de siste ti kilometerne med løpesko på beina var Duffy overlegent best.

Hun bare økte og økte til konkurrentene, og gliste fra øre til øre på oppløpet. 33-åringen var i mål etter en time, 55 minutter og 36 sekunder. Hun brast i gråt da gullmedaljen var et faktum.

Brudd og punktering

Til slutt var Duffy ett minutt og 14 sekunder foran Georgia Taylor-Brown, som tok sølv. Briten punkterte sent under syklingen, men var likevel storfornøyd med sølv. Etter løpet avslørte hun at hun for bare 12 uker siden brukte krykker etter et tretthetsbrudd i ankelen.

– Jeg ville holde det for meg selv, for man vil ikke vise sine svakheter overfor konkurrentene. Derfor kommuniserte jeg bare at jeg var syk, sa Taylor-Brown til PA.

Hun sa at hun måtte bygge seg opp igjen da hun endelig kunne begynne å løpe igjen.

– Det var langt fra perfekt, men jeg var så klar som jeg kunne være da vi startet i dag.

Hun var ikke forberedt på punkteringen som inntraff 2 kilometer før slutt i syklingen.

– Jeg fikk panikk og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg syklet bare videre på det flate dekket. Jeg tapte nok 15 sekunder til de andre, sa hun.

Miller langt bak

Amerikanske Katie Zaferes ble nummer tre, ett minutt og 27 sekunder bak Duffy.

– Hun er i en helt egen klasse, sa Discoverys ekspert Mikal Iden om Duffy.

Norske Lotte Miller var nummer 36 opp av vannet, før hun avanserte flere plasser på sykkelsetet. Miller fikk det tøft på den avsluttende løpingen og endte til slutt på 24.-plass i sin OL-debut, sju minutter og sju sekunder bak vinneren Duffy.

Kvinnenes triathlon ble utsatt et kvarter på grunn av dårlig vær med kraftig regn.

Nyeste fra Dagsavisen.no: