OL i Tokyo

Koronasmittet to ganger i oppkjøringen – Dean svømte til gull

Den britiske svømmeren Tom Dean fikk en vanskelig OL-oppkjøring da han to ganger ble koronasmittet. Tirsdag vant han gull på 200 meter fri.

– Jeg hadde det to ganger, en gang i september og igjen i januar. Den siste gangen var den verste. Tre uker uten trening i januar var brutalt, for jeg måtte bruke tre nye uker på å bygge meg opp igjen. Ingen tar seks ukers pause i oppkjøringen til OL, sa Dean til BBC.

– Jeg var veldig bekymret med tanke på OL. Jeg ble ganske syk og kunne ikke gå opp en trapp uten å hoste og hvese.

Tirsdag fosset han inn til vinnertiden 1.44,22 og seiret fire hundredeler foran Duncan Scott, som sikret britisk dobbeltseier. Det er første gang siden 1908 at to briter har tatt medalje i en svømmeøvelse.

Drømmen

– Å se flagget heises og høre nasjonalsangen er noe jeg har drømt om siden jeg var åtte år gammel. I dag ble det virkelig, sa Dean.

Fernando Scheffer fra Brasil tok bronse.

På 100 meter rygg ble det russisk dobbeltseier. Jevgenij Rylov vant på 51,98, to hundredeler foran landsmannen Kliment Kolesnikov. Vinnertiden er europarekord. Ryan Murphy fra USA måtte nøye seg med bronse.

Alaska-suksess

17-årige Lydia Jacoby fra USA var klart best på 100 meter bryst for kvinner og tok gullet på 1.04,95. Hun er første svømmer fra Alaska som har representert USA i OL, og hun gjorde det på beste måte.

Tatjana Schoenmaker fra Sør-Afrika ble sølvvinner, mens tittelforsvarer Lilly King fra USA måtte nøye seg med bronse.

Verdensrekordholder Kaylee McKeown vant kvinnenes 100 meter rygg på 57,47. Hun forbedret den olympiske rekorden hun satte mandag.

Kylie Masse fra Canada tok sølv og amerikanske Regan Smith bronse.

Mer fra Dagsavisen