OL i Tokyo

Christiansen med ny OL-bom på 800 meter: – Skjønner ikke helt hva som er greia

Henrik Christiansen var på defensiven i store deler av tirsdagens finalejakt på 800-meteren i OL. Tiden 7.48,37 holdt ikke til avansement.

Etter en grei start lå plutselig Christiansen helt sist i feltet. Det ga et klart tegn på at svømmingen ikke satt slik 24-åringen ville ha det.

Han klatret mot slutten, men det ble bare en femteplass i det fjerde og nest siste heatet. Romerikingen var avhengig av at ikke flere enn tre svømmere var kjappere enn ham i det siste heatet. Det ble akkurat litt for mye å håpe på.

Christiansen endte rett utenfor finalegrensen på åtte utøvere. Han var 64 hundredels sekund unna en plass i OL-finalen, som avvikles natt til torsdag norsk tid.

– Dette var ikke det jeg hadde håpet på. Jeg skjønner helt ærlig ikke hva som er greia. Treningen i det siste har vært veldig bra, men jeg har følt meg litt halvveis de siste par ukene etter å ha kommet tilbake fra høyden. Jeg har ikke helt fått den gode følelsen siden det, og det er veldig kjedelig når du kommer hit for et så stort øyeblikk, sa Christiansen til norske medier etter nedturen i Tokyo-bassenget.

Ikke dårligere enn før

Christiansen har VM-sølv på 800 meter. Det tok han i Kina da han satte norsk rekord med 7.41,28 i juli 2019.

Tidligere i lekene var Christiansen langt unna finaleplass på 400 meter fri. Han ble nummer 21 i kvalifiseringen. Selv tilbakeviser Norges beste svømmer at treningsarbeidet har tatt skade av et år preget av koronapandemien.

– Jeg gjorde 7.25 i fjor høst, som er to sekunder bak verdensrekorden på kortbane. Jeg er ikke dårligere trent eller blitt dårligere til å svømme, sier Christiansen og fortsetter:

– Det har egentlig vært en god oppladning. Jeg har gjort det samme som tidligere har gitt suksess. Det er det som er litt rart, nå som det gir et annet resultat enn det jeg håpet på. Jeg har gjort det som skal være riktig.

Siste sjanse

Christiansen avslutter OL på 1500 meter. Der er det forsøk fredag ettermiddag og finale natt til lørdag norsk tid. For fem år siden endte han på sisteplass som nummer åtte i OL-finalen.

– Nå må jeg legge 400 og 800 meter bak meg. Jeg merker helt klart en stigning. Hvis jeg nå bare klarer å få hvilt noen dager fram til 1500-meteren, har jeg all grunn til å svømme godt der, sier Christiansen.

800-meteren er tilbake på det olympiske programmet for første gang siden 1904. Svømming har en av få OL-arenaer med tilløp til stemning. Flere utøvere fra forskjellige land sitter på tribunen og heier mens konkurransene pågår.

Mer fra Dagsavisen