OL i Tokyo

Sjöström sjanseløs som tittelforsvarer – canadisk gull i OL-svømming

Regjerende mester Sarah Sjöström var ikke i toppslag og ble nummer sju i OL-finalen på 100 meter butterfly. Maggie MacNeil fra Canada svømte inn til seier.

Den svenske verdensrekordholderen ble grundig satt på plass i Tokyo-bassenget. Sjöström endte 63 hundredels sekund bak vinnertiden, som MacNeil sørget for at stoppet på 55,59.

Kun to ganger tidligere har en 100 meter butterfly på kvinnesiden blitt svømt raskere. Sjöström har bestenoteringen på 55,48 fra Rio-OL i 2016.

– Hva skal man si? En 7.-plass i en finale har jeg aldri opplevd før. Jeg trodde jeg skulle svømme fortere, men dessverre er jeg ennå ikke klar til å svømme så mange løp, sa Sjöström.

Tidligere i år pådro hun seg et brudd i albuen. Før lekene i Japan hadde Sjöström gjort det klart at butterfly lå nederst på prioriteringslista. 27-åringen skal senere svømme 50 og 100 meter fri.

Louise Hansson på 5.-plass ble Sveriges beste i mandagens OL-finale.

Canadas første

McNeil vant fem hundredeler foran kinesiske Zhang Yufei, mens Emma McKeon fra Australia tok bronsen. Det var Canadas første gull i lekene.

– Det er ubeskrivelig. Fra min bane kunne jeg ikke se noen, og det tror jeg var en fordel. Jeg kunne konsentrere meg om mitt eget løp framfor å se hva de andre gjorde, sa 21-årige McNeil.

Ariarne Titmus ble olympisk mester på 400 meter fri. Australieren greide 3.56,69 og slo USAs superstjerne og tittelforsvarer Katie Ledecky med 67 hundredeler. Li Bingjie fra Kina tok den siste medaljen.

– Dette er det største man kan oppnå i en idrettskarriere, så jeg er kjempeglad. Men jeg har mange øvelser igjen, så jeg må vente med feiringen, sa Titmus.

Overlegen brite

På mennenes 100 meter bryst innfridde Adam Peaty som storfavoritt. Han tok seieren med tiden 57,37, og ble med det første brite til å vinne strake OL-gull på samme distanse. Peaty er også innehaver av verdensrekorden (56,88) og har notert 18 av de 19 beste tidene på distansen.

Det var første britiske gull i Tokyo-lekene, noen timer etter at Alex Yee ble slått til sølv av Kristian Blummenfelt i triathlon.

– Det er ekstra spesielt når det er det første, sa Peaty.

Arno Kamminga fra Nederland, den eneste utenom Peaty som har vært under 58 sekunder, klokket inn til sølvet på 58,00. Bronsen gikk til italienske Nicolo Martinenghi.

USAs stafettlag på 4 x 100 meter fri for menn vant mandagens siste svømmefinale. Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Bowen Becker og Zach Apple noterte 3.08,97 og vant klart foran Italia og Australia.

Dressel håper å ende med seks OL-gull, tre individuelt og tre i stafett.