OL i Tokyo

Sjokktap for USA – tapte sin første OL-kamp i basket siden 2004

Med en Kevin Durant i feiltrøbbel slet USA stort mot Frankrike i åpningskampen i OLs basketturnering. Franskmennene avsluttet råsterkt og vant 83-76.

Tapet var amerikanernes første i OL siden Aten-lekene i 2004.

Durant fikk nemlig tre feil midt i den andre perioden og måtte sitte store deler av første halvdel på benken. Så fikk han sin fjerde feil etter 23 minutters spill. Da ble han sittende på benken fram til det var igjen sju-åtte minutter.

I internasjonal basketball blir man feilet ut ved fem feil, mens man i NBA ryker på den sjette feilen. Dermed mistet USA en av sine viktigste spillere i store deler av kampen.

Og det straffet seg. Frankrike lå under med sju poeng drøye fem minutter før slutt, men avsluttet på enormt vis og vant 83-76. Kampens gigant var Boston Celtics-spiller Evan Fournier med 28 poeng.

– Jeg forsøkte å være aggressiv. Som NBA-spiller kjenner jeg spillerne vi møtte. Vi måtte vise laget hvordan vi skulle angripe dem, sa Fournier etter kampen.

– Dette er strålende, men før vi har det vi ønsker oss rundt halsen, betyr det egentlig ingenting, sa lagkamerat Rudy Gobert, som til daglig spiller i Utah Jazz.

Frankrike kjempet

Frankrike tok ledelsen 2-0 og kom best i gang, men det var USA som ledet 22-17 etter den første perioden. Frankrike fulgte amerikanerne også i den andre perioden, og var bare fire poeng bak (33-37) like før pause. Da giret USA om, scoret åtte av de neste tolv poengene og ledet 45-37 halvveis.

Så fikk Durant sin fjerde feil tidlig i den tredje perioden, og 12 minutter og 35 sekunder før slutt var Frankrike foran med 55-54. En god avslutning på den tredje perioden sørget for en meget overraskende 62-56-ledelse til Frankrike før den siste perioden.

Den ledelsen varte ikke lenge. Bare noen minutter ut i den fjerde perioden var USA tilbake i føringen, og på 74-67 så det ut til å bli en komfortabel amerikansk seier. Den gang ei. En råsterk fransk avslutning sørget for fransk seier.

Sterk Australia-seier

Iran og Tsjekkia innledet OL-basketballen. Tsjekkia vant 84-78 etter å ha ledet med 21 poeng foran de siste ti minuttene. Iranske Behnam Yakhchalide Hkordi ble kampens toppscorer med 23 poeng.

I oppgjøret etter vant Italia 92-82 over Tyskland, etter å ha vunnet den siste perioden 24-10. Maodo Los 24 poeng holdt ikke for tyskerne.

Nigeria fulgte Australia tett fram til det var igjen ni minutter av kampen. Da gikk Australia fra å lede fire til 16 poengs ledelse på bare tre minutter. Det endte 84-67 til australerne, som regnes som en av hovedutfordrerne til USA. Patty Mills ble kampens toppscorer med 25 poeng.