OL i Tokyo

OL-medaljen glapp for Duestad: – Hun skal ikke få lov til å være skuffet

Jeanette Hegg Duestad (22) lå på medaljeplass i store deler av finalen i 10 meter luftrifle, men måtte til slutt ta til takke med den bitre fjerdeplassen.

Duestad vant kvalifiseringen, og lå lenge svært godt an til å sikre Norges første medalje i OL. Da fire utøvere gjensto i finalen var Duestad 0,2 poeng fra medaljeplass, og til slutt var Duestad 0,6 poeng fra medaljeplass.

Prestasjonen hennes i OLs første finaleøvelse er uansett noe av det beste en kvinnelig norsk skytter har gjort. Kinesiske Qian Yang vant foran russiske Anastasia Galasjina og sveitsiske Nina Christen.

– Dette er stort. Det er nok det beste en norsk skytter noen gang har prestert, sa sportssjef i skytterforbundet Tor Idar Aune til NTB etter kvalifiseringen Duestad vant. Etter finalen sa Aune at han ikke er skuffet over at medaljen glapp.

– Jeg er målløs. Det er fantastisk. Hun skyter 80 skudd i tieren i en OL-konkurranse. En 10,1 som dårligste. Det trodde jeg ikke var mulig for en norsk skytter, sa Aune.

Bør ikke være skuffet

Sportssjefen slår fast at Duestad har mye stort i vente.

– Hun er bare 22 år og har mistet de to siste sesongene til korona, så hun har ikke fått konkurrert mot de beste siden august 2019. Vi vet at hun er en fantastisk idrettsutøver og vi gleder oss til de neste årene, sa Aune.

– Jeanette kommer kanskje til å være skuffet, men jeg synes ikke hun skal få lov til det. Jeg synes hun skal kjenne godt etter og forstå at hun er en fantastisk idrettsutøver, sa sportssjefen.

Duestad kom ikke like godt ut fra start i finalen som hun gjorde i kvalifiseringen, men var med i medaljekampen fra start. Etter de første ti skuddene i finalen lå Tønsberg-jenta på delt andreplass.

Små marginer

Sørkoreanske Park Heemon, som ble nummer to bak Duestad i kvalifiseringen, ble første kvinne som røk ut i finalen. Duestad lå på medaljeplass i store deler av finalen, men med 10,2 og 10,3 midtveis i finalen falt hun ned til fjerdeplass.

Da det sto mellom henne og Nina Christen fra Sveits om ikke å ryke ut på fjerdeplass, klarte Duestad bare 10,4 to ganger, mens Christen klarte 10,5 og 10,7. Dermed var det Duestad som røk ut på fjerdeplass, 0,6 poeng unna medaljeplassen.

– Hvis ting klaffer, kan jeg nå langt. Men jeg trenger tur på veien. Det er innmari små marginer i denne sporten, og det veldig mange som har trent for dette over lang tid. Jeg forventer at jeg ikke er den eneste som kommer til Tokyo i form, sa Duestad til NTB før lekene startet.

Jenny Stene røk ut med 19.-plass i kvalifiseringen.

Suveren kvalifisering

Han minner om at den som vinner kvalifiseringen fort kan ende sist i finalen i en så tett sport som skyting, men sier samtidig at det kan være lurt for medaljelystne nordmenn å stå opp og få med seg finalen.

Duestad skjøt seg helt opp i toppen allerede på første skudd, da hun noterte 10,7 poeng. Det ble ikke så langt fra snittet hennes totalt, som etter seks serier endte på 10,548 poeng. Til sammen fikk Duestad 632,9 poeng i kvalifiseringen, 1,1 poeng bak kvalifiseringsverdensrekorden til kineseren Ruozhu Zhao. Summen er europarekord, som Jenny Stene hadde tidligere.

Nest best var koreanske Heemon Park med 631,7 poeng.

Den beste serien Duestad leverte var den fjerde, der hun fikk 106,2 poeng. I samtlige serier var Duestad en av de aller beste i feltet, og den dårligste ble den siste på 104,6, der verdensrekorden kanskje glapp.

Dette ble til slutt seriene til Fon-jenta: 105,7-105,8-105,3-106,2-105,3-104,6.

– Hvis ting klaffer, kan jeg nå langt. Men jeg trenger tur på veien. Det er innmari små marginer i denne sporten, og det veldig mange som har trent for dette over lang tid. Jeg forventer at jeg ikke er den eneste som kommer til Tokyo i form, sa Duestad til NTB før lekene startet.

– Vi er i rute

Stene åpnet mer forsiktig, og skjøt seg sakte, men sikkert oppover på listene i sin første serie, før hun mistet kontakten med topp 10. Hun endte med 625,5 poeng og et snitt på 10,425, som holdt til 19.-plass.

Hun falt med det gjennom nåløyet og ble ikke blant de 8 som tok seg videre i heatet på 50 utøvere.

Både Duestad og Stene skal senere i OL skyte 50 meter helmatch.

Sportssjef Tor Idar Aune sier at skytterne kom til OL helt uten resultatmål.

– Jeg tror vi er i rute til Paris i 2024, det er det som er målet vårt. Vi har ingen resultatmål, men har mål om å bli best på alle de elementer som samlet utgjør vår idrett. Og det holder, ser vi, sier Aune.

Mer fra Dagsavisen