OL i Tokyo

Hvas og Tuxen ledet Norge inn på åpningsseremonien – Osaka tente OL-ilden

Tomoe Zenimoto Hvas (21) og Anne Vilde Tuxen (23) flagget Norge inn under OL-åpningen i Tokyo fredag. Nå venter en spekket idrettsfest i 16 dager i Japan.

Åpningsseremonien på Olympiastadion i Tokyo fredag. Foto: Heiko Junge / NTB

Det er varslet et skikkelig uvær i OL-byen i løpet av få dager. Det slapp arrangøren å bekymre seg for fredag. Med 24 grader i luften og ingen nedbør hadde de 206 troppene en behagelig kveld i den japanske hovedstaden.

Med få unntak fulgte Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) det japanske alfabetet og førte nasjonene opp i rekkefølge etter forbokstav.

Det var som alltid knyttet stor spenning til hvem som skulle tenne OL-ilden. Valget falt på den japanske tennisstjernen Naomi Osaka, som har vunnet fire Grand Slam-titler og er blitt populær for å ha vært åpen om psykisk sykdom.

Naomi Osaka fikk æren av å tenne OL-ilden i hjemlandet Japan. Foto: Hannah McKay / Pool Photo via AP / NTB

To flaggbærere

Norge kom inn på et publikumstomt OL-stadion (tilskuerkapasitet på 68.000) som tropp nummer 130 av 206. Det var en ribbet tropp. De aller fleste norske utøverne sto over åpningsseremonien for å spare krefter til konkurransene.

Idrettspresident Berit Kjøll var på plass på tribunen.

– Jeg gleder meg til å følge de norske utøverne. Jeg håper å kunne være til stede på alle idretter der Norge deltar i løpet av lekene, sa Kjøll til NTB før åpningsseremonien.

Det var første gang i historien at Norge delte flaggbærer-oppgaven på to utøvere. Det var svømmer Tomoe Zenimoto Hvas og stuper Anne Vilde Tuxen som bar Norges flagg under åpningsseremonien.

Svømmer Tomoe Zenimoto Hvas og stuper Anne Vilde Tuxen bærer det norske flagget og leder den norske troppen under åpningsseremonien på Olympiastadion i Tokyo. Foto: Heiko Junge / NTB

Startskudd

Hellas kom som vanlig først inn på OL-stadion. Om lag klokken 23.15 (16.15 norsk tid) erklærte Japans keiser Naruhito lekene offisielt åpnet. Det ble feiret med fyrverkeri, og deretter ble det olympiske flagget heiste ved siden av det japanske.

Seremonien var nedskalert sammenlignet med de opprinnelige planene. Lekene skulle vært arrangert i fjor, men ble stoppet av koronapandemien og utsatt tolv måneder.

Kentaro Kobayashi har hatt ansvaret for åpningsseremonien, men han ble torsdag fjernet fra rollen. Bakgrunnen er at han harselerte over holocaust under et humorprogram tilbake i 1998.

Fyrverkeriet over OL-stadion i Tokyo markerer at de olympiske lekene formelt er i gang. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB