Martin Johnsrud Sundeby sammen med sønnen Markus på torsdagens pressemøte på Beitostølen.

Tok med sønnen på pressekonferansen

Martin Johnsrud Sundby (32) vil ikke avsløre hvilke nye våpen han møter den nye sesongen med. Torsdag stilte han på pressekonferanse med sønnen ved sin side.

Av Egil Sæther

BEITOSTØLEN: Sundby framsto reflektert med en offensiv nøkternhet da han møtte pressen for første gang på lang tid på Beitostølen torsdag ettermiddag. Det ble litt prat om forstøverapparat og tiden etter at astmasaken sprakk i juli, men mest kom det til å handle om det sportslige. Under hele seansen satt sønnen Markus ved siden av ham.

Men pressemøtet handlet om den voksne.

Og mens Sundby alltid har vært veldig åpen om hva han har prioritert ekstra i treningen foran tidligere sesonger, holdt han denne gangen kortene tettere til brystet.

Sundby er en type som fort lar seg rive med treningsmessig når han har fått ferten av ytterligere suksess i skisporet.

– Jeg har fått streng beskjed om å holde kortene litt tettere til brystet i år. Broder'n blir så forbannet på meg når jeg driver og røper hva jeg holder på med. I år har han sagt at jeg skal holde kjeft, og så får vi se hvordan det går. Jeg får heller avsløre det på tampen av sesongen.

Prosjekter

– Kan du si litt ville TV 2 vite?

– Det er vanskelig å litt om dette. Jeg håper at jeg lykkes med mine prosjekter, jeg er jo litt sånn prosjektdrevet som utøver. Jeg setter meg noen tydelige mål inn i den til hver tid kommende sesong, og så preger de målene mye av min trening. Sånn sett er jeg veldig mye annerledes enn mange andre. Mitt inntrykk er at folk trener mer generelt for å bli bra på mye, sa Sundby med sønnen Markus ved sin side.

Med en viss distanse fastslo Sundby tørt at han har spisset ting og fått ok resultater av det.

– Da får man blod tann for å kjøre den typen oppkjøring, og det samme har jeg gjort i år, og så er jeg smertelig klar over at det finnes en grense. Langrenn er en kompleks idrett som krever veldig mye, og hvis jeg trener i overkant mye på en ting, så kan det hende at jeg blir dårligere på noe annet. Det er derfor jeg sier at jeg er spent foran denne sesongen.

Kanskje har han trent mer skøyting enn tidligere? Hans store mål for sesongen er i hvert fall skøytefemmila i Lahti-VM i februar.

Juling

Han ser for seg en sesong med mange tøffe og harde dueller. Resultatmessig tror han det blir vanskelig å følge opp fjoråret.

– Jeg har fått mer juling og kamp på trening enn i fjor. Derfor er jeg veldig spent på hvor jeg står i forhold til de andre løperne, både på det norske laget og resten av verdenseliten, sa Sundby.

Han har vært litt småsyk foran den norske sesongåpningen på Beitostølen, som innledes med 15 kilometer klassisk for mennene fredag. 32-åringen bestemmer seg først fredag morgen for om starter i åpningsdistansen.

– Jeg har vært litt skranten den siste uken, men tror at formen er såpass bra at det kan bli brukbart. Jeg kan i hvert fall si at jeg har hatt en sportslig veldig bra oppkjøring i høst. Jeg har trent bra og tøft og føler jeg har hatt god kontroll, fortalte han.

Han sa også at den mentale påkjenningen etter at astmasaken sprakk tidligere i høst har vært tøff. Han la ikke skjul på at det har vært en annen og litt spesiell inngang til sesongen.

– Jeg vet ikke hvordan dette kommer til å slå ut når sesongen kommer i gang for fullt. Akkurat nå er det eneste fokuset mitt å gå fort på ski, og så får vi ta det derfra. (©NTB)