Kjell Brennodden brukte to timer på å finne tilbake til sporet i Finnmarksløpet torsdag. FOTO: DMITRY SHAROMOV

Tøffe forhold i Finnmarksløpet

Det nærmer seg målgang i Finnmarksløpet, VM i hundekjøring. Torsdag ble en tøff dag for deltagere i snø og vind. Flere måtte ha bistand for å komme i ly.

Fredag er både to- og firbeinte helter i Finnmarksløpet ventet til mål i Alta. Friske værforhold over fjellet i Tana gjorde dagens jobb ekstra vanskelig. Verst gikk det ut over bergenseren Ralph Johannessen som trolig ofret et ribbein i kampen for VM-medalje.

57-åringen Ralph Johannessen brakk trolig ett eller flere ribbein. Birgitte Næss Wærner (39) fra Torpa, måtte hjelpes ned fra fjellet av altaværingen Steinar Kristensen (47), som på sin side mente «stiv storm» burde bli nytt begrep på vidda. Inger-Marie Haaland (54) fra Fagerheim på Hardangervidda, rapporterte at det hadde vært «helt for jævlig» på fjellet, og la ironisk til at hundekjøring er for spesielt interesserte. 66-åringen Kjell Brennodden fra Folldal kjørte seg bort og brukte to timer på å finne igjen sporet.

Ekran i føringen
Sigrid Ekran (35) fra Sparbu, var stødigheten selv i dag. Fjorårsvinneren følger i stor grad samme kjøreplan som i fjor, og leder når det 1100 kilometer lange løpet er inne i det siste døgnet. Men selv den barske trønderen måtte legge inn noen ekstra timer hvile for hundene og seg selv på sjekkpunkt Levajok i dag.
- Jeg gjør som jeg pleier og ser det litt an, forteller hun.

Værmeldingen er ikke den beste det neste døgnet, men Ekran bekymrer seg ikke for mye om det.
- Jeg orker ikke å tenke så mye på været som er meldt. Nå skal vi hvile her en stund, så får vi se, sa den taktisk smarte kjøreren i Levajok.

Hjalp konkurrenten
- Hva skulle jeg gjort uten deg, Steinar, spurte Birgitte Næss Wærner og snudde seg mot spannet som lå ved siden av henne. Hun kom inn til Levajok sammen med Steinar Kristensen, og da de var «trygt i havn», ga de hverandre en god klem.
- Han hjalp meg da jeg mistet spannet i starten, og han hjalp meg igjen nå. Steinar er min favoritt, sier hun med et stort smil.
Da det blåste som verst, la hun seg i vindsekken en stund, men fikk kjøre sammen med Kristensen inn til sjekkpunktet. Kjørerne har lov til å få hjelp av hverandre, uten å bli disket.

Frykter ribbeinsbrudd
Bergenseren Ralph Johannessen fikk et ublidt møte med stålisen på et av vannene på fjellet i dag:
- Det var et vann her oppe som var blåst fritt for snø, så det var bare blåis. Der kom det en skikkelig vindkule og blåste hele sleden 20 meter der den bråstoppet i snøfonn så jeg gikk skikkelig på trynet. Jeg tror det gikk et ribbein, forteller 57-åringen.

I mål fredag

Vinner av Finnmarksløpets 1000-kilometer er ventet i mål i Alta sentrum fredag ettermiddag.
- Det er alltid en risikosport å spå når vinneren er i mål, men våre foreløpige kalkulasjoner forteller for øyeblikket at målgang vil bli fredag ettermiddag mellom 14.00 og 16.00, sier informasjonsansvarlig Trond Anton Andersen.