To norske EM-sølv på samme dag

Norsk svømming opplevde en av sine større dager fredag. To EM-sølv er sjelden kost.

Henrik Christiansen (23) svømte inn til Norges andre medalje fredag da han tok sølv på 1500 meter fri i kortbane-EM i svømming i Glasgow.

Christiansen kom i mål på tiden 14.18,15, noe som var forbedring av sin egen nordiske rekord med et drøyt sekund.

Fredagens finale endte i en duell med Gregorio Paltrinieri. De to var i egen klasse, men italieneren stakk av med gullet. Han var ett sekund foran til tross for at nordmannen tok innpå mot slutten.

– Jeg er utrolig fornøyd. Det er utrolig deilig å komme hit og få pers og sølvmedalje, sa Christiansen til  TV 2.

Dette var Christiansens niende internasjonale seniormedalje. Han avsluttet samtidig en norsk jubelkveld. Tidligere fredag tok nemlig Tomoe Zenimoto Hvas (19) sølv på 200 meter medley. Han slo samtidig sin egen nordiske rekord med to sekunder.

Torsdag kvalifiserte Christiansen greit til finalen på 1500 meter fri med tiden 14.24,19. Han hadde tredje beste tid. Onsdag ble han nummer seks i finalen på 400 meter fri.

Hvas overrasket seg selv

Tomoe Zenimoto Hvas (19) knuste sin egen nordiske rekord og tok sølv på fredagens 200 meter medley i kortbane-EM i svømming i Glasgow.

Bærum-svømmeren åpnet raskt og var på førsteplass halvveis i løpet. Med 50 meter igjen var han nummer to, bare seks hundredeler bak ledelsen. Nordmannen holdt den gode farten og tok sølv på tiden 1.51,74. 

Det var hele to sekunder raskere enn den nordiske rekorden han satte tidligere fredag. En fenomenal prestasjon av stortalentet. Ifølge  NRK er det også den niende beste tiden i verden noensinne, og kun to europeere har svømt fortere.

– Jeg måtte sjekke et par ganger faktisk, for å bekrefte at det var min tid. Det kom nesten som et sjokk. Jeg var veldig overrasket, sa Hvas til  TV 2 etter sølvet.

Gullet tok greske Andreas Vazaios. Han var 89 hundredeler foran Hvas. Bronsen gikk til Phillip Heintz fra Tyskland.

– Det er kanskje det største øyeblikket i min seniorkarriere. Det betyr utrolig mye for meg. Jeg kommer aldri til å glemme det, sa den norske sølvvinneren.

Andre medalje

Dette var 19-åringens andre internasjonale medalje på seniornivå. I 2017 tok han bronse på samme øvelse i kortbane-EM i København. I tillegg har han et gull fra ungdoms-OL i Buenos Aires i 2018. Også det var på 200 meter medley.

Torsdag var Hvas i finalen på 100 meter butterfly. Det var store forventninger til nordmannen, som var raskest i semifinalen, men han måtte ta til takke med en noe skuffende 5.-plass.

Norge jakter fortsatt sin første internasjonale gullmedalje siden 2012.