Sport

To cupfinaler i vente for Vålerengas Celin

Kan det komme en «Ronaldinho» fra Vålerenga? Celin Bizet Ildhusøy (18) har fått høre det.

VALLE (Dagsavisen): Vi liker ikke å klistre for store forventninger til unge spillere, men så kommer det ganske spontant fra den ferske 18-åringen som er aktuell for to cupfinaler denne helgen:

– De kaller meg litt for Ronaldinho her, de sier jeg ligner på ham og han er jo faktisk min yndlingsspiller. For han ville alltid vise fram noe ekstra, sier Celin Bizet Ildhusøy til Dagsavisen.

Les også: Finaledilemma for VIF-talentet (Dagsavisen+)

Store ambisjoner

Hun er kaptein på Vålerengas juniorlag (J19) som spiller cupfinale mot Klepp i Telenor arena fredag kveld, og så er hun i VIFs finaletropp til den store finalen mot LSK Kvinner i samme «gymsal» lørdag ettermiddag.

Det er kanskje en tilsnikelse å si at hun kommer fra Vålerenga, hun er oppvokst på Frogner og flyttet til Skedsmo der hun ble formet som fotballspiller.

For som så menge unge jenter startet hun med håndball.

– Treneren min i Skedsmo, Abdi, tok meg på alvor og fikk meg videre, sier hun.

Men nå er hun i VIFs A-stall og har en så klar kurve i sitt karriereløp at det er på høy tid å presentere henne.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

EM-sluttspill

Hun debuterte på Vålerengas A-lag som 15-åring og hun er toppscorer i EM-kvalifiseringen der J19-landslaget gjerne vil til EM-sluttspillet i Georgia neste år.

Og hun har altså tatt seriesølv med VIF der de samtidig sikret seg kvalifisering til mesterliga neste år.

Celin har kommet inn i stort sett hver eneste kamp og står med 23 A-kamper i år i tillegg til kampene med et av landets beste juniorlag.

– Men Ronaldinho, altså, du er født i 2001 og husker likevel ham?

– Jada, ikke for å snakke ned kvinnefotballen, men jeg ser jo mest på gutta. Og jeg prøver å snappe opp litt fra de spillerne som har det lille ekstra, de som får fotball til å se kult og morsomt ut, sier hun.

Hun har også et ekstra øye til Manchester United og Marcus Rashford.

Nerdene blant oss kan kanskje huske at faren hennes, Kjell Gunnar, var innom Moldes A-lag på 90-tallet.

– Han ble min personlige trener. Jeg hørte ofte mer på ham enn trenerne under kampene da jeg var liten, ler hun.

Les også: Sjefsjobben i VIF blir snart besatt  (Dagsavisen+)

Ingen pauser

Ved siden av Vålerengas juniorlag, A-lag og J19-landslaget har hun også kamper for Grei i 1. divisjon i år (!). Hun ble lånt ut dit i den lange seriepausen.

– Det har vært en lang sesong som startet i mars, men etter to dagers ferie må jeg spille fotball igjen, sier hun om sin utålmodighet.

Les også: Hvem skal score mål for Vålerenga neste år? Årets toppscorer har sju (Dagsavisen+)

Ber talentene skynde seg langsomt.

– Det er ganske opplagt at Celin vil få en stor fremtid. Men nå er Vålerenga en perfekt utviklingsarena for henne, sier VIF-trener Eli Landsem til Dagsavisen.

– Utfordringen er å være tålmodig

– Hva kjennetegner henne?

– Hun har fart, teknikk, er en litt uforutsigbar spiller som kan skape ting på egenhånd. Så har hun utviklet seg litt mer taktisk og fysisk. Med den totalbelastningen som det er på hennes årskull  tror jeg det har vært en helt perfekt utvikling for henne. Hun bidrar både på og utenfor banen. Utfordringen er å være tålmodig. I andre klubber ville hun spilt mye mer, men også det utvikler hun seg på, sier VIFs sportssjef og vikarierende hovedtrener.

Ved siden av Bizet Ildhusøy, tilhører Kine Myhrer Fløtre og Emilie Libakken Østerås også disse spillerne som vandrer mellom junior- og A-lag.

Men Celin er den eneste som har kontrakt med A-laget, en avtale som løper ut neste år. Hun går siste år på Wang Toppidrettsgymnas der de tilpasser hverdagen hennes som toppspiller.

Italienske klubber

Hun har trente med Chelsea og på nettet kan man lese at italienske klubber er interessert.

– Det er veldig lærerikt å være her. Jeg takler mentalt at jeg får lite spilletid på A-laget fordi det er internasjonale spillere med langt mer erfaring enn meg her. Jeg skjønner at jeg er ung, sier Celin, som innrømmer at hun har ambisjoner om Europa på sikt, men det haster ikke.

– Den norske Toppserien har også høy kvalitet. Det er tross alt en del internasjonale spillere som kommer hit, sier hun.

Neste år skal kvaliteten skjerpes når ligaen reduseres til ti lag.

PS. Vålerenga tapte begge seriekampene for LSK Kvinner i år. 1–2 på Intility og 0–2 i LSK-hallen. Celin spilte seks minutter i den første. Synne Skinnes Hansen scoret tre av LSKs fire mål i disse kampene.

FAKTA

Helgens finaleprogram i Telenor Arena:

FREDAG: 13.00:  J16: Strindheim – Viking. 16.00: G16: Viking – Vålerenga. 19.30:  J19: Klepp – Vålerenga.

LØRDAG: 16.00: Kvinner:  LSK Kvinner - Vålerenga.

Mer fra Dagsavisen