Tjukk tåke da basketball-legenden Kobe Bryant omkom i helikopterstyrt

Det var tjukk tåke over Los Angeles i morgentimene søndag, da helikopteret til basketballegenden Kobe Bryant (41) styrtet.

Bryant, hans 13 år gamle datter Gianna og ytterligere sju passasjerer omkom.

Været var så dårlig egnet for operasjoner i luften at politiets helikoptre hadde fått flyforbud.

Bryants private helikopter av typen Sikorsky S-76 lettet fra John Wayne-flyplassen sør for Los Angeles klokken 09.06 lokal tid. Det hadde vært i luften i ca. 40 minutter da noe skjedde, skriver LA Times.

Ifølge CNNs meteorolog var den relative luftfuktigheten 100 prosent. Det innebærer at luften var som «suppe».

– Værforholdene var ikke gode nok til at man kunne fly, sier en talsmann for Los Angeles-politiet Josh Rubenstein til CNN.

Til tross for det dårlige været er det ikke fastslått hva som var årsaken til at helikopteret styrtet.

– Vanskeligheter med å finne ord

Det amerikanske nettstedet TMZ var først ute med å melde om Bryants bortgang. Borgermesteren i Calabasas, Alicia Weintraub, bekrefter søndag kveld overfor nyhetsbyrået AFP at Bryant er blant de omkomne.

Borgermesteren i Los Angeles, Eric Garcetti, formidlet også en rekke uttalelser der han omtaler Bryants død.

– Dette er et øyeblikk som gir oss vanskeligheter med å finne ord som uttrykker omfanget av sjokket og sorgen vi alle føler på nå, og jeg har hele Kobes familie i mine bønner i denne uvirkelige tiden, skriver han blant annet.

Borgermesteren bekrefter også at Bryants datter Gianna omkom i ulykken.

– LA sørger med Bryant-familien over tapet av Gianna, som omkom sammen med sin far og venner i denne tragedien. Kobe elsket døtrene sine, og denne kjærligheten inspirerte ham til å bli en ekstraordinær forkjemper for kvinner og jenter i idrett, heter det i en twittermelding fra borgermesteren.

Videre heter det i uttalelsen fra Garcetti at Bryant «vil leve i hjertet til byen Los Angeles, og vil bli husket i generasjoner som en av våre aller største helter».

Ni omkom

Ulykken i Calabasas bekreftes også av en rekke amerikanske og internasjonale medier, blant dem CNN og ABC.

Det er ikke bekreftet om andre av basketballikonet Bryants familiemedlemmer også er blant de omkomne.

Ingen på bakken skal ha blitt skadd. Redningspersonell kom raskt til stedet.

Lokale politimyndigheter i Calabasas opplyste først på Twitter at fem personer var bekreftet døde etter styrten, men på sheriff Alex Villanuevas pressebrif søndag kom det fram at ni personer mistet livet i ulykken.

– Vi har opplysninger som tilsier at det var ni personer om bord – piloten og åtte passasjerer, sa Villanueva.

Sheriffen sa videre at han, av hensyn til deres etterlatte, ikke kunne si noe om identiteten til dem om bord helikopteret.

– Tankene våre går ut til alle som var om bord og familiene deres. Gud velsigne dem, sa han.

Etterforskning pågår

Videre opplyses det fra politiet at det er igangsatt etterforskning for å forsøke å finne årsaken til styrten.

Kobe Bryant vant NBA-sluttspillet fem ganger med Los Angeles Lakers og tok OL-gull med USA to ganger før han la opp i 2016. 18 ganger fikk han plass på allstar-laget, og i tillegg høstet basketballikonet utallige andre utmerkelser for sitt strålende spill.

41-åringen spilte for Lakers gjennom hele den 20 år lange karrieren. Da han i 1996 gikk rett fra high school til spill i NBA, ble det ansett for å ha vært et kontroversielt valg. I ettertid viste det seg å være en innertier.

Passert av James

Totalt scoret han 33.643 poeng i NBA-karrieren. Det er fjerdeplass på listen over de mestscorende spillerne i ligaen gjennom alle tider. Så sent som lørdag ble han passert av LeBron James. James, som spiller for Lakers, gjorde 29 poeng mot Philadelphia 76ers og passerte med det Bryant med ett poeng.

– Fortsett å bringe idretten framover, skrev Bryant i en hilsen til James på Twitter etter lørdagens kamp.

I 2018 gjorde han seg også bemerket innen filmens verden da han som produsent vant Oscar-statuett for beste animerte kortfilm for den fem minutter lange «Dear Basketball».

Reaksjoner

Reaksjonene har strømmet inn etter den tragiske helikopterstyrten der Kobe Bryant omkom.

Blant basketspillerne som har uttrykt stor sorg, er Bryants tidligere lagkamerat Shaquille O'Neal. På Twitter skriver han at det «ikke finnes ord for å uttrykke smerten jeg føler nå», etter å ha mistet både «min niese Gigi og min bror Kobe».

– Jeg elsker dere. Dere vil bli savnet. Mine kondolanser går til Bryant-familien og familiene til de andre passasjerene om bord, skriver O'Neal, og legger ved flere bilder av ham selv og Bryant.

– Min venn, en legende, ektemann, far, sønn, bror, Oscar-vinner og beste Lakers-spiller noensinne er borte. Det er vanskelig å akseptere. Kobe var en leder for sporten vår, og en mentor for både mannlige og kvinnelige spillere, heter det i en Twitter-melding fra Earvin «Magic» Johnson, som tilbrakte hele sin NBA-karriere i Bryants klubb Los Angeles Lakers, der han nå er deleier.

Markeringer i NBA-kamper

Ved oppstart i flere NBA-kamper søndag lot begge lagene de 24 sekundene på skuddklokka løpe ut med vilje, selv om det førte til at de mistet ballen til det andre laget.

Det ble gjort for å markere Bryants bortgang. I sin tid hos Los Angeles Lakers brukte han nummer 8 og 24 på ryggen.

I en uttalelse fra NBA-sjef Adam Silver heter det at «Kobe gjennom 20 år viste oss hva som er mulig, om man blander bemerkelsesverdig talent med en enorm vilje til å vinne».

Videre beskrives han som en av de mest ekstraordinære spillerne sporten har sett, med sine fem NBA-seire, en MVP-pris for ligaens mest verdifulle spiller, 18 All-Star-utvelgelser og to OL-gull.

– Men han vil huskes mest for å ha inspirert mennesker verden rundt til å spille basket og konkurrere etter beste evne. Han var sjenerøs med visdommen han tilegnet seg, og så det som sitt oppdrag å dele det med fremtidige generasjoner basketspillere. Han fikk spesielt mye glede av å dele sin kjærlighet til basket med datteren Gianna, heter det i Silvers uttalelse.

Trump og Obama

Både USAs president Donald Trump og tidligere president Barack Obama har uttrykt sin sorg og overraskelse.

– Til tross for at Kobe Bryant var en av tidenes aller beste basketspillere, var han akkurat kommet i gang med livet. Han elsket familien sin så mye, og hadde en så stor lidenskap for framtiden. At også datteren Gianna har gått bort, gjør dette enda mer rystende, tvitrer Trump.

– Kobe var en legende på banen, og hadde akkurat startet det som burde ha vært en minst like spesiell andre fase i livet. Å også miste Gianna er enda mer hjerteskjærende for oss som foreldre, skriver Obama, og legger til at han og kona sender varme tanker til Bryants kone Vanessa og den øvrige familien.

Stjerner i sorg

Stjernerapperen Kanye West har på Twitter lagt ut et bilde av ham selv og Bryant, med teksten «Kobe, vi elsker deg, bror. Vi ber for familien din, og setter pris på livet du levde og all inspirasjonen du ga».

Skuespiller og tidligere California-guvernør Arnold Schwarzenegger kaller Bryant «et ikon på banen».

– Jeg ser på meg selv som heldig som har vært vitne til talentet hans og hans store hjerte. Tankene mine er med Bryant-familien på denne utrolige dagen, skriver Schwarzenegger.

Flere andre kulturtopper har under Grammy-utdelingen søndag uttrykt sorg og sjokk.

 

Dette er basketballikonet Kobe Bryant

Navn: Kobe Bean Bryant

Født: 23. august 1978 (41 år)

Idrett: Basketball

NBA-debut: 1996

Karriereslutt: 2016

NBA-poeng: 33.643

Utvalgte meritter: Vant NBA-sluttspillet fem ganger med Los Angeles Lakers, tok to OL-gull med USA.

Aktuell: Døde søndag da helikopteret han satt i styrtet i Calabasas, California.