Sport

Tigrene fra Oslo Centrum

To strake NM-gull i 2016 og 2017. Mange lokale unggutter på et lag som de siste årene har hevdet seg i den norske basketballigaen. En hjemmearena som ligger i hjertet av Oslo, også kalt Tigerstaden. Dette er Centrum Tigers.

Bilde 1 av 3

Av Even Lübeck

Et steinkast unna Centrum Tigers’ hjemmearena ligger Mathallen. Kan den sammenlignes med New Yorks Chelsea Market? Og kan Grüner Hockey sammenlignes med New York Rangers? Og da Centrum Tigers med New York Knicks?

Tja, kanskje ikke helt. Stemningen er hvert fall ikke helt den samme i Vulkan flerbrukshall en vanlig onsdag, når topplaget Bærum Basket kommer på besøk, som i Madison Square Garden når New York Knicks spiller en kamp i NBA.

Kunsten å finne fram

Men det er ikke så lett å finne hjemmearenaen til Centrum Tigers. Du kan ta 34- eller 54-bussen til Telthusbakken, også gå i fire-fem minutter, om du ikke er så godt kjent (som undertegnede). Eller trikken til Olaf Ryes plass og gå i ti-elleve minutter over Akerselva. Det er ikke som i Madison Square Garden i verdensmetropolen New York City, der undergrunnsstasjonen er i samme bygg som arenaen. Et par rulletrapper og plutselig er du inne i en av verdens mektigste arenaer.

Utenfor hallen til Centrum er det en stor tiger som det er lett å få øye på, derav navnet Centrum Tigers. Til høyre for inngangsdøren henger et bilde fra da klubben ble Norgesmestere i 2017, med blant andre Aksel Bolin, broren til den noe mer kjente Sander Berge. Begge var for øvrig til stede på oppgjøret mot Bærum på tribunen.

Når man entrer Vulkan flerbrukshall, som den så pent heter, er det mye i tillegg til basketbanen som finnes i hallen. Det første man legger merke til når man går inn skyvedørene er squashbanene til høyre. Litt lenger frem er det en klatrehall. Til venstre i hallen finnes det haller som brukes til både dansing og karate.

Så må du inn en trang inngang for å komme inn i hallen, eller opp noen trapper for å sitte på tribunen.

Saken fortsetter undert bildet.

Det er ikke vanskelig å få øye på tigeren utenfor Vulkan flerbrukshall. Til høyre ser vi Centrum-spillerne som vant NM-gull i 2017.

Det er ikke vanskelig å få øye på tigeren utenfor Vulkan flerbrukshall. Til høyre ser vi Centrum-spillerne som vant NM-gull i 2017. Foto: Even Lübeck

Den viktige kapteinen

På en vanlig onsdag er det ikke mye som tilsier at det skal være toppkamp mellom Centrum Tigers og Bærum Basket i den norske basketballigaen i Vulkan flerbrukshall. De aller fleste som er i området skal nok heller nyte de herligste retter i Mathallen, enten det er indisk, spansk, ungarsk eller svensk som frister på menyen. Eller tar seg noen enheter på Fyrhuset Kuba, eventuelt en annen brun pub på andre siden av Akerselva.

Selve kampen mot Bærum går ikke så bra for Centrum. Eller – de åpner bra og leder 16-13 etter syv minutter. Så blir kapteinen og lederen Magnus Midtvedt skadet etter et fall. Han prøver å tøye og strekke på ryggen han landet så hardt på. Prøver og prøver, men får det ikke til. Klarer ikke spille mer.

Det blir til slutt for tøft for Centrum. De ligger under med bare ni poeng med ni minutter igjen, men kollapser på tampen og tapte med 20.

Vi sliter med at vi er en ny gjeng. Vi mangler litt identitet i laget. Og når Magnus går ut, blir det enda tråere, for han har jo vært her lenge. Men jeg syntes vi lenge spiller veldig bra defensivt mot et Bærum-lag som har massevis av «fire-power», sier trener Inge-Aleksander Kristiansen.

Tidene i klubben nå er litt andre enn for tre-fire år siden. Både i 2015/16-sesongen og sesongen etter vant de NM-gull. Da var hallen i Oslos hjerte fylt opp til randen i de avgjørende finalekampene. Onsdag var det drøyt 80 tilskuere på kampen. Og det var mest jubel når de hvite gjestene scoret poeng.

Samarbeider med Oppsal

Kun to av spillerne som var med sist gang Centrum vant NM-gull er med i år – kaptein Magnus Midtvedt og Sander Aslesen. Og da var Aslesen en av de yngste og fikk ikke all verden av spilletid. De andre spiller enten i andre klubber eller har gitt seg.

Det er veldig gøy, og gjør at jeg får tid til jobb, trening og noe sosiale aktiviteter i en ellers travel hverdag. Spillerne samles i Vulkanhallen og det blir som et hjem for oss hvor vi kan trene og henge. Det bygger kultur og lagånd, sier lagkaptein Magnus Midtvedt.

Men det er likevel mye som er positivt med Oslo-laget.

Centrum har et samarbeid med Oppsal. Det startet i 2017 etter at begge lagene slet med få juniorspillere. Nå spiller flere av Centrum-spillerne på juniornivå på juniorlaget til Oppsal, samtidig som flere av dem også trener og spiller med Centrum sitt A-lag i BLNO.

Jeg vil trekke frem en spiller som Øyvind Lied Torsetnes, som har parallell spilletillatelse med Oppsal. Han kom til rekruttlaget vårt og begynte med basket for fire år siden etter å ha spilt fotball lenge, og nå spiller han ganske så bra mot Stian Mjøs. Det er kjempegøy med at det er litt kontinuitet, sier Kristiansen.

I tillegg har de ingen importer på laget, som vil si utenlandske spillere – som oftest amerikanske – som har kommet til Norge for å heve nivået på et lag.

Det handler mest om økonomi. Jeg personlig syntes vi må bli litt bedre, profesjonalisere de norske spillerne litt mer, før vi henter inn noen importer som vi skal betale for.

Ja, jeg synes det er kult å vise at norske spillere holder nivå. Jeg har hatt det veldig gøy med å spille med importer tidligere, og man kan lære masse av det. Samtidig, så er det lettere å bygge kontinuitet uten flere «one & done» (ett år i klubben også forsvinner de) importer, sier Midtvedt.

Det lille publikum skaper stemning

Kristiansen betrakter Vulkanhallen som en intim og kul hall, selv om det ikke kommer flere hundre på kampene i grunnserien.

Det er en fantastisk hjemmearena. Har du 40 stykker på tribunen som står og gauker litt på tribunen, er det stemning.

Midtvedt håper flere kjenner sin besøkelsestid og kommer seg på Centrum-kamp fremover, selv om oppmøtet mot Asker forrige uke var bedre enn nå mot Bærum.

Nei, vi må bli flinkere til å promotere kampene våre. Til de av dere som leser dette, så er dere alltid velkomne til basketfest i Vulkanhallen. Ta med en venn eller ti. Vi setter stor pris på at akkurat DU kommer!

Stemningen er det ikke noe å si på i Vulkanhallen, selv om det ble tap for Bærum onsdag og det ikke var så alt for mange på oppgjøret. Det passer også ganske bra at laget heter nettopp Centrum Tigers.

Midt i tigerstaden med en nærhet til alt.

Nå lader Centrum opp til en ny kamp allerede til helgen. Lørdag kommer trondheimlaget Nidaros Jets til byen.

FAKTA

Dette er de ti lagene i BLNO i tabellrekkefølge

Kongsberg Miners 8
Bærum Basket 6
Gimle 6
Frøya 4
Centrum Tigers 4
Tromsø Storm 4
Fyllingen 4
Ammerud 2
Nidarø Jets 2
Asker Aliens 0

Kvinner:

Tromsø Storm Ungdom 4
Asker Aliens 4
Ulriken Eagles 2
Ullern 2
Høybråten 2
Bærum Basket 2
Bergen Elite 0
(Gimle har trukket laget)

Mer fra Dagsavisen