Sport

Tidligere skuespiller dømmer VM-finalen

Nestor Pitana jobbet lenge som skuespiller hjemme i Argentina. Søndag dømmer han VM-finalen mellom Frankrike og Kroatia.

Néstor Pitana (43) fra Argentina er utpekt som hoveddommer i søndagens VM-finale mellom Frankrike og Kroatia.

Dermed får han gleden av både å åpne og avslutte mesterskapet ettersom han også dømte åpningskampen mellom Russland og Saudi-Arabia (5-0).

Etter at hans hjemland Argentina ble slått ut av mesterskapet, åpnet muligheten seg for 43-åringen som har fått svært gode attester etter de fire kampene han har dømt til nå. På linjene får han med seg sine landsmenn Hernan Maidana og Juan Pablo Belatti som assistentdommere, mens Björn Kuipers fra Nederland blir fjerdedommer.

Finalen blir hans største dommeroppgave i karrieren. Han har vært FIFA-dommer i åtte år og dømte fire kamper i VM i Brasil for fire år siden. Der kom Argentina til finalen, der de tapte for Tyskland etter ekstraomganger (0-1).

Hans heftigste oppgave i VM-kvalifiseringen var playoffkampen mellom Australia og Honduras der han dømte to straffespark og delte ut sju gule kort.

Pitana har dømt begge finalistene tidligere i VM, åttedelsfinalen mellom Kroatia og Danmark og kvartfinalen mellom Uruguay og Frankrike.

Hans skuespillerkarriere var relativt kort, men han kjenner faget såpass at han avslører teatralske påfunn i fotballkamper. Nå jobber han som gymlærer i hjemlandet når han ikke dømmer fotballkamper.

PS. Norges siste dommer i et VM-sluttspill var Terje Hauge som var en del av FIFAs sommerkorps i 2002 i Sør-Korea og Japan.

Mer fra Dagsavisen