Papagayo E. og Ulf Uhlsson vinner VM på Yonkers Raceway i USA lørdag. FOTO: EIRIK STENHAUG/EQUUS MEDIA/NTB SCANPIX

Tidenes største norske travtriumf

Den norske superhesten Papagayo E gikk til topps i VM-løpet for travhester på Yonkers-banen i USA lørdag. Seieren innbrakte 4,2 millioner kroner.

Av Stian Grythaugen

Så mye penger har aldri noen norsktrent og norskeid hest vunnet i et enkelt løp. Eierne Tom Andersen og Claes Sjölin tørket tårer etter å ha sett den Jan Kristian Waaler-trente hesten suse inn til seier mot et knippe av verdens aller beste travere.

– Det er helt uvirkelig. Dette er det desidert største løpet jeg har vunnet, og jeg fikk akkurat det løpet jeg ønsket meg. Jeg kunne ikke kjempe om teten, men valgte å legge meg i lederryggen. Hesten var veldig pigg, sa kusk Ulf Ohlsson til Equus Media etter at triumfen var et faktum.

– Han knuste dem, vi har verdens beste hest, skrek trener Waaler etter å ha sett Papagayo E bryte målstreken først.

Perfekt reise

Sist en norsk hest vant det høyst uoffisielle trav-VM var i 1986. Da satt avdøde Ulf Thoresen i sulkyen bak Habib.

Helt overraskende kom lørdagens seier ikke. Papagayo E hadde et gnistrende utgangspunkt i form av spor to, og havnet ikke uventet i rygg på hjemmehåpet Creatine da startbilen slapp hestene av gårde.

Yonkers-banen er utstyrt med et ekstraspor på oppløpet, og nettopp det ble Papagayos Es vei til seier. På de siste hundre meterne kunne ingen motstå finishen til den norske supertraveren.

– For å vinne må man ha marginene med seg og samtidig kjøre så smart som mulig. Dette ble perfekt for oss, konstaterte kusk Ohlsson.

Papagayo E hadde kjørt inn i underkant av to millioner kroner i år før lørdagens VM-triumf. Samtidig startet den bare sitt 25. løp på Yonkers-banen.

– Hesten er bare en junior. Han startet sitt 25. løp, de andre hestene har startet mellom 50 og 100 løp. Dette er Askeladden som kommer og vinner hele eventyret, sa eier Claes Sjølin til Rikstoto Direkte.

Sterk Sugarlight

Den andre norske deltakeren i lørdagens VM-løp, B.B.S. Sugarlight, gjorde også et gnistrende løp og ble nummer fem. Supertraveren, som hadde kjørt inn over fire millioner kroner før lørdagens USA-start, har hatt nettopp VM-løpet på Yonkers-banen som et av sesongens hovedmål.

Lørdag havnet hesten i tredje par innvendig fra start og fikk skryt av kusk Johan Untersteiner for måten han løste oppgaven.

– Hesten slet i svingene, men det gikk bedre enn fryktet. Hesten gikk et maksimalt løp fra tredje par innvendig. Dette var helt maks av hva hesten var god for på denne banen i dag, sa Untersteiner etter målgang.

Femteplassen ga en premieutbetaling på 50.000 dollar, tilsvarende rundt 400.000 norske kroner. (©NTB)