Ti strake seire for England. EM-favoritt?

(Litauen - England 0-3). England fullførte EM-kvalifiseringen med stil da Litauen ble slått 3-0 mandag. Roy Hodgsons menn kan skryte av å ha vunnet alle ti kvalifiseringskampene på vei mot neste års EM-sluttspill.

Av Petter Bøifot

Nå blir oppgaven for England å prestere i et mesterskap, noe som begynner å bli lenge siden laget gjorde. Når EM begynner neste sommer, vil det være ti år siden England sist vant en utslagskamp i et mesterskap, åttedelsfinalen mot Ecuador i VM i 2006.

I mandagens EM-kvalifiseringskamp i Litauen kom målene fra Ross Barkley, et selvmål og Arsenal-spiller Alex Oxlade-Chamberlain. Selvmålet kom etter en god avslutning av Tottenhams Harry Kane.

– Tre strålende mål av tre strålende og lovende talenter. Dette gjorde godt for fansen som hadde reist hit, og det var gøy med en seier for meg som kaptein, sa Evertons Phil Jagielka etter kampen.

Keeperen scoret selvmål

Landslagssjef Roy Hodgson var også godt fornøyd med det elevene viste.

– Jeg er veldig stolt av spillernes innsats. Den var strålende, særlig i første omgang. Ti seirer på ti mulige i kvalifiseringen er svært tilfredsstillende, sa han.

England stilte med et sterkt redusert lag, men fikk likevel enkel kamp i Vilnius.

Etter snaue halvtimen fikk Barkley ballen like utenfor sekstenmeteren. Everton-spilleren dro en skuddfinte før han fyrte av, og ballen gikk i mål via et litauisk bein.

Seks minutter senere var Barkley igjen sentral da England doblet ledelsen. Den offensive midtbanespilleren sendte en glimrende flikk i retning Harry Kane, som skjøt i stolpen. Ballen gikk så i Litauen-keeper Giedrius Arlauskis og i mål.

I annen omgang gikk England rett i strupen på hjemmelaget og burde økt ledelsen nærmest på direkten, men nevnte Kane bommet på en gylden mulighet.

Sveits også til EM

Bortelaget fortsatte å kjøre kampen, og kvartert ut i omgangen satte Oxlade-Chamberlain inn 3-0 fra skrått hold etter et flott angrep.

Flere mål ble det ikke, og England endte dermed på 30 poeng og 31-3 i målforskjell i kvalifiseringen.

Fra før var det klart at Sveits slår følge med England til EM, mens Slovenia må ut i playoff fra gruppe E.

Sveits avsluttet med 1-0-seier borte mot Estland etter et selvmål i sluttminuttene av tidligere Vålerenga-spiller Ragnar Klavan, mens Slovenia slo kasteballen San Marino 2-0 på bortebane.

Litauens sjef trakk seg

Litauens landslagssjef i fotball, Igoris Pankratjevas, trakk seg fra jobben etter å ha sett laget sitt avslutte EM-kvalifiseringen med 0-3-tap for England.

Litauen endte nest sist i gruppe E etter å ha plukket ti poeng gjennom EM-kvalifiseringen. Dermed må Pankratjevas og hans mannskap følge EM-sluttspillet i Frankrike neste sommer fra TV-stolen.

I en svært kort presseseanse etter mandagens kamp opplyste Pankratjevas at han ikke fortsetter som landslagssjef, melder BBC.

– Alt har en ende. Dette er slutten på kvalifiseringen og dermed også avslutningen på min tid. Jeg trekker meg, sa Pankratjevas.

– Jeg vil gjerne takke alle som har støttet laget. Adjø, tilføyde landslagssjefen før han forlot rommet uten å ta imot noen spørsmål. (NTB)

EM-kvalifisering fotball menn søndag, gruppe E, 10. og siste kampdag:

Estland – Sveits 0-1 (0-0)

Mål: 0-1 Ragnar Klavan (selvmål, 90). Spilt i Tallinn.

Litauen – England 0-3 (0-2)

Mål: 0-1 Ross Barkley (29), 0-2 Giedrius Arlauskis (selvmål, 35), 0-3 Alex Oxlade-Chamberlain (62).Spilt i Vilnius.

San Marino – Slovenia 0-2 (0-0)

Mål: 0-1 Bostjan Cesar (54), 0-2 Nejc Pecnik (75). Spilt i Serravalle.

EM-kvalifisering fotball menn søndag, gruppe C, 10. og siste kampdag:

Hviterussland – Makedonia 0-0

Spilt i Borisov.

Luxembourg – Slovakia 2-4 (0-3)

Mål: 0-1 Marek Hamsik (24), 0-2 Adam Nemec (29), 0-3 Robert Mak (30), 1-3 Mario Mutsch (61), 2-3 Lars Krogh Gerson (str. 65), 2-4 Hamsik (90). Spilt i Luxembourg by.

Ukraina – Spania 0-1 (0-1)

Mål: 0-1 Mario Gaspar (22). Spilt i Kiev.