Ti sekunder igjen: Kroos senket Sverige

(Tyskland - Sverige 2-1). Det var ett angrep igjen. Svenskene lagde et unødvendig frispark. Og da smalt det.

Av Anders Møllersen

Sverige var på vei mot en skrell mot Tyskland, men Toni Kroos reddet Tyskland på overtid med en perle og sikret 2-1-seier og fornyet håp om VM-avansement.

Sverige ga Tyskland en nesestyver etter en drøy halvtime da Ola Toivonen viste klasse og sendte svenskene i ledelsen. Kun noen minutter tidligere ropte hele Sverige på straffespark, men fikk ikke gehør av verken dommer eller VAR-teamet.

Marco Reus utlignet umiddelbart etter pause, men med åtte minutter igjen av kampen fikk Jérôme Boateng sitt andre gule kort og gjorde oppgaven enda vanskeligere. Det sto 1-1 helt til fem minutter på overtid, da Toni Kroos ladet kanonen etter et frispark på kanten av 16-meteren og ga Tyskland poengene de så sårt trengte.

Resultatet betyr at Tyskland har VM-skjebnen i egne hender. Med utur vil det være første gang Tysklands VM-eventyr tar slutt i gruppespillet. Den regjerende verdensmesteren måtte tåle et overraskende 0-1-tap for Mexico i åpningskampen. Det var annen gang i historien at tyskerne sto tomhendte igjen etter en VM-premiere.

Sverige vant på sin side 1-0 mot Sør-Korea etter kaptein Andreas Granqvists straffemål, og har fortsatt alt å spille for i siste gruppekamp.

Voldsomt press

Tyskland beleiret Sveriges 16-meter umiddelbart etter kampstart. Joshua Kimmich kom først rundt på høyresiden og fikk ballen inn, men ingen fikk avsluttet. Timo Werner headet ballen tilbake foran mål og fant Julian Draxler. Paris Saint-Germain-spilleren brant til, men Sebastian Larsson fikk blokkert. Marco Reus kom så akkurat for sent til å sette returen i åpent mål.

Etter nok en stor sjanse kom første omgangs store snakkis, sett bort ifra målet. En enorm tabbe av Antonio Rüdiger, som erstattet en skadd Mats Hummels i forsvaret, sendte Marcus Berge alene med Manuel Neuer. Svensken løp og løp, før Jerome Boateng la en arm på ryggen hans og tok beina hans innenfor 16-meteren. Berg fikk fislet ballen på Neuer, men ble helt klart hindret i skuddøyeblikket. Dommer hørte ikke på ropene om straffespark og konfererte heller ikke med VAR-gjengen.

Etter 25 minutter kom vendepunktet i første omgang. Sebastian Rudy måtte av banen med kraftig neseblod etter å ha fått et uheldig møte med skoen til Ola Toivonen. Tyskerne forsøkte å spille med ti mann fram til blødningen til Rudy stoppet, men det lot seg ikke gjøre fort nok. Rudy måtte bytte, og mens tyskerne hadde vært én mann mindre hadde Sverige fått mer ro og kommet seg etter sjokkåpningen.

Rødt kort

Kun minuttet etter at Rudy ble byttet ut kom ledermålet. Toni Kroos sto for en stygg feilpasning, og ballen havnet hos Viktor Claesson på høyre. Kantspilleren fant Toivonen i feltet, og den svenske spissen tok med seg ballen på brystet, før han lekkert chippet ballen i hjørnet bak Neuer.

Dessverre for Sverige slo Tyskland tilbake umiddelbart etter pause. Werner satt fart på venstre og slo ballen via innbytter Mario Gómez og til Reus på fem meter. Dortmund-spilleren var helt alene og fikk plassert ballen ned i hjørnet bak Robin Olsen i det 48. minutt.

Joachim Löws menn beholdt initiativet etter utligningen og produserte sjanser på løpende bånd, men det ville seg ikke før på overtid. (NTB)

VM-kamp gruppe F lørdag:

Tyskland – Sverige 2-1 (0-1)

Fisjt stadion i Sotsji, 44.287 tilskuere

Mål: 0-1 Ola Toivonen (32), 1-1 Marco Reus (48), 2-1 Toni Kroos (90+5).

Dommer: Szymon Marciniak, Polen.

Gult kort: Albin Ekdal (53), Sebastian Larsson (90+7), Sverige, Jérôme Boateng (71), Tyskland.

Rødt kort: Jérôme Boateng (82, to gule), Tyskland.

Været: 22 grader, delvis skyet. Besittelse: 71-29. Avslutninger: 16-8. På mål: 5-6. Hjørnespark: 8-3. Gått i offside: 5-2. Frispark mot: 12-13. Fullførte pasninger: 626-164. Løp (km): 111-110. Kampens spiller: Marco Reus, Tyskland.

Tyskland (4-2-3-1): Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Antonio Rüdiger, Jérôme Boateng, Jonas Hector (Julian Brandt fra 87.) – Toni Kroos, Sebastian Rudy (Ilkay Gündogan fra 31.) – Thomas Müller, Marco Reus, Julian Draxler (Mario Gómez fra 46.) – Timo Werner.

Sverige (4-4-2): Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson (Jimmy Durmaz fra 74.), Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Marcus Berg (Isaac Kiese Thelin fra 90.), Ola Toivonen (John Guidetti fra 78.).