Thingnes Bø vant sesongens første sprint i verdenscupen

Av Kristian Müller Andersen

Johannes Thingnes Bø klinte til i sporet og med én bom vant han sesongens første sprint i slovenske Pokljuka fredag. Fire nordmenn endte blant de ti beste.

Thingnes Bø stakk av med seieren etter imponerende langrenn og ni av ti fulltreffere i den første sprinten denne sesongen.

Franske Antonin Guigonnat tok 2.-plassen, 16,1 sekunder bak Thingnes Bø. 0,3 sekunder bak kom russiske Alexander Loginov og tok 3.-plassen.

– Det skjer noe med kroppen min når det er verdenscup. Jeg kjenner det liksom i kroppen når jeg legger meg i senga. En rar følelse, sa Thingnes Bø til NRK.

Tarjei Bø knep 4.-plassen og 22 år gamle Sindre Pettersen fikk sitt store gjennombrudd da han gikk inn til 6.-plass. Henrik L'Abée-Lund ble nummer åtte.

I fjor var det en nordmann på toppen av pallen i fem av åtte sprintkonkurranser, og med fredagens seier fortsetter den gode statistikken for nordmennene.

Brødreduell

Tarjei åpnet sterkt og ledet da han passerte etter to kilometer, etter en feilfri første skyting.

Men bak kom lillebror Johannes. Han gikk styggfort i sporet og med fem kjappe treff på standplass ledet han med 11,5 sekunder på Tarjei etter første skyting.

Inn til andre skyting ledet Thingnes Bø foran storebror på 2.-plass. Brødrene bommet begge én gang hver, men selv med bommen på stående skyting holdt den yngste stryningen ledelsen.

Thingnes Bø hadde gått på knallhardt de første rundene og gikk noe saktere etter siste skyting. Det gjorde ingenting, for ingen klarte å tukte nordmannen, som med det tok årets første verdenscupseier.

Tarjei tapte tid i sporet og havnet til slutt 31,2 sekunder bak Johannes. Det holdt til 4.-plass foreløpig, etter at de antatt sterkeste har kommet i mål.

– I går var jeg helt julepølse på tur, og i dag var det skikkelig sprut i beina igjen, så det var en stor opptur. En stor dag for familien Bø, sa storebror Tarjei til NRK etter sitt løp.

Fourcade-blemme

Pettersen gjorde en veldig god figur og sørget for en knallgod norsk dag. Med null bom endte unggutten på 6.-plass, 32,9 sekunder bak vinneren, og noterte seg med det for karrierens beste verdenscupplassering.

– Det var helt rått. En helt syk følelse. Det er ikke mye som kan sammenlignes med det her, sa en sliten Pettersen til NRK.

Henrik L'Abée-Lund gikk også godt i sporet, og bommet én gang på liggende skyting. Oslo-mannen kom skjevt ut i år med 60.-plass på 20-kilometeren torsdag, og fikk en solid revansje med en sterk 8.-plass. Han endte 35,8 sekunder bak Thingnes Bø.

– Jeg er en helt annen person på ski i dag. Jeg trengte gjennomkjøringen i går. Nå er jeg på gang, så det her var gøy, sa L'Abée-Lund til NRK.

Martin Fourcade klarte ikke å følge opp torsdagens seier. Franskmannen gikk sakte i sporet, og med én bom havnet han helt nede på 24.-plass, over minuttet bak Thingnes Bø.

Stryningen fikk dermed en solid revansje etter 7.-plassen i torsdagens 20-kilometer, der Fourcade vant.

Erlend Bjøntegaard skjøt tre bom, men endte på 21.-plass. Lars Helge Birkeland skjøt ni av ti fulltreffere og havnet på 25.-plass. Vetle Sjåstad Christiansen bommet hele seks ganger og endte som nummer 78.

Søndag skal herrene i aksjon i jaktstart. (NTB)

Verdenscup skiskyting i Pokljuka, Slovenia fredag, sprint (antall strafferunder i parentes):