Fotball

«The star is the team»

Det norske fotballandslaget fikk ei feiende flott sesongavslutning samtidig som de avsluttet sitt verdiprosjekt.

Et bilde sitter klistret igjen fra Norges siste landskamp mot Ungarn forrige onsdag: Daniel Braaten bruker all sin rå styrke i kampen mot de ungarske forsvarsspillerne, kjemper seg på utrolig vis ned til dødlinja, kaster seg ned samtidig som han får sendt ballen inn mot mål, der Håvard Nielsen dukker opp og setter ballen i mål.

Dette kan stå som et bilde på en av de verdiene de norske spillerne på A-landslaget har meislet ut sammen med ei gruppe, ledet av toppfotballsjef Nils Johan Semb, og der blant annet Rune Bratseth også har vært en viktig bidragsyter: Vinnervilje.

For det var nettopp det kroppsspråket til Daniel Braaten uttrykte der og da.

Begynte i januar

Spørsmålet som har opptatt Norges Fotballforbund har vært hvilke verdier de norske landslagene skal framstå med på og utenfor banen.

På landslagets januartur til Thailand - uten proffspillerne - begynte man dette prosjektet om å finne de riktige verdiene å samle seg rundt for et norsk landslag. Proffspillerne ble involvert på neste tur - til Nord-Irland - og så har det vært et tema på samtlige landslagssamlinger. Både landslagets spillerutvalg - med kaptein Brede Hangeland, Rune Almenning Jarstein og Moa - er blitt trukket inn i dette verdiarbeidet.

Avsluttet

I Budapest i forrige uke ble prosjektet avsluttet - og et bedre tidspunkt kunne neppe tenkes.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb lister opp de tre kjerneverdiene som spillerne har kommet fram til:

* Stolthet: - Spillerne skal ikke bare representere seg sjøl. De skal representere hele nasjonen og folket - gi både Norge og det norske folk stolthet, sier han.

* Samhold: - Spillerne skal vise ansvar og respekt. Spesielt i motgangstider dukker disse verdiene opp, forsetter Nils Johan Semb.

* Vinnervilje: - Hvis vi skal lykkes, må dette ligge i bunn. Det er ingen grunn til at Norge ikke skal være det laget som løper mest og vinner flest dueller. Fotball består av masse annet, men akkurat her kan vi være best i verden.

Aldri stuereine

I løpet av denne sesongen har det dukket opp noen episoder der det ikke er levd opp til disse verdiene (Riise-tvitring og Jarsteins to sterke utfall etter Slovenia-kampen).

- Hvordan skal forbundet takle slike episoder med tanke på det verdisettet som skal etterleves?

- Vi kommer ikke til å bli A-4 i alt. Slikt kan naturligvis skje i framtida også. Men nå har vi et verktøy som kan brukes som et korrigeringsverktøy, sier Nils Johan Semb til Dagsavisen.

- Det beste er naturligvis selvjustis i gruppa - at hele gruppa tar tak i negative utslag, fortsetter han. Han berømmer også Brede Hangeland som virkelig har tatt tak inn mot spillegruppa. Om alt dette bringer oss til Brasil-VM, gjenstår å se.

Mer fra Dagsavisen