Nyheter

«Tett på Grorud»: Karameller og spillerlogistikk dagen derpå

Den kommende uka, fram til Groruds hjemmekamp mot Ranheim neste mandag, skal vi følge Groruds A-lag i fotball tett. Håpet er å forstå mer av hva som ligger bak suksessen klubben har hatt de siste sesongene.

Siden Eirik Kjønø tok over klubben for tre sesonger siden har det vært en endeløs rekke med oppturer for drabantbyklubben. I sin første sesong ble laget nummer tre i 2. divisjon og i 2019 rykket de for første gang opp til 1. divisjon. Nå ligger klubben på 7. plass i Norges nest øverste divisjon. Hvordan er det mulig? Det skal vi prøve å finne ut av. Samtidig som vi ønsker å gi dere et innblikk i hverdagen midt i Groruddalen. 

###

Dag 2

Da vi troppet opp på Grorud mandag formiddag var hele det provisoriske klubbhuset i full sving. Kampdag sørget for det. Hele huset var i sving, og lokalet var fylt av en viss spenning og forventning. Alle virket påskrudde.

Det skulle vise seg å bli en lang, og innholdsrik dag som ble avsluttet med en veldig spennende bortekamp mot Raufoss, som til slutt endte 2-2.

Dagen derpå var stemningen en ganske annen. Ingen aktivitet ved inngangsdøra eller parkeringsplassen, og det var helt stille. I andre etasje sitter Eirik Kjønø stille og svelger unna de siste dråpen med morgenkaffe.

«Det er alltid rolig dagen derpå», sier Kjønø da vi poengterer den store forskjellen.

Da klokka rundet elleve var det tid for å oppsummere gårsdagens kamp i ro og mak, sammen med Eirik Kjønø, styreleder Richard Pedersen og daglig leder Jon Ole Reinhardsen.

###

Konklusjonen var vel at man kunne si seg godt fornøyd med ett poeng, men feil og forbedringer ble diskutert.

Det samme ble spillere. Spillere som spilte seg nærmere en ny kontrakt, spillere det er fare for å miste, og ikke minst spillere man ønsker å få inn.

Grorud har etter hvert fått en del skader, og spesielt på back og sentral midtbane virker laget utsatt. Dette ble også diskutert.

På backplassene mot Raufoss måtte Kjønø ty til fjerde og femtevalgene mot slutten av kampen.

Spillerkjøp diskuteres, og muligheter åpner seg – for så å bli fort slått i grus med begrunnelse i økonomi. Det er ikke enkelt å skulle konkurrere med de andre 1. divisjonslagene om spillere.

Grorud må tenke annerledes.

Det kan du lese mer om her

Til tross for utfordringer på overgangsmarkedet og skada spillere kunne de tre fornøyd konstatere at de etter halvspilt sesong har et snitt som tilsier at de vil ende på 42 poeng, og i så fall trygg plass.

Det er tross alt det viktigste. Men de drives av en sult til å hele tiden bli bedre.

Får suge på karamellen

Etter kampdager dukker alltid Grorud-veteran Raymond Olsen opp med en liten godbit til Kjønø. Hvis laget har tapt, så blir det wienerstang, men hvis den eldre garde er fornøyd med gårsdagens resultat får man lov til å suge litt på karamellen.

«Men bare i en dag, så må man tilbake på jobb», har Kjønø tidligere påpekt ved denne ordninga.

I dag ble det karamell. Ett poeng borte mot Raufoss var mer enn godkjent.

###

Grorud-veteran, og faren til den norske landslagsspilleren i ishockey Mats Rosseli Olsen, Raymond Olsen, stakk innom med karameller til Eirik Kjønø. Han var fornøyd med ett poeng mot Raufoss. Foto: Haakon Thon

«Neste sesong blir det ingen karameller for uavgjort. I hvert fall ikke på hjemmebane», er beskjeden fra Kjønø.

Han vil ta ytterligere steg med Grorud, og det virker ikke som han helt føler at det er grunn til å suge på karamellen i dag.

Situasjoner fra Raufoss-kampen blir diskutert, og man faller vel til slutt ned på at det aldri skulle vært rødt kort til Fabian Ness, og at ett poeng var greit, før Olsen avslutter med:

«Det blir moro i opprykskvaliken i år. Uten noen forventninger».

«Her ser du hva jeg har å forholde meg til», sier Kjønø og henvender seg til oss.

Med en latter forsvinner Olsen ut døren igjen, og Kjønø forsvinner inn i maskinen sin.

Det er mye som skal gjøres.

###

Da hjelper det å ha en god assistenttrener. Johan Gjønnes dukker etter hvert opp, og de to får gått igjennom data fra Raufoss-kampen. Antall sprinter, kilometer løpt, forbedringer av systemer, meninger om spillere, og forbedringer rundt laget flyter fram og tilbake i godt og vel en time, før Gjønnes får en smørbrødliste med ting han skal finne svar på etter gårsdagens kamp. Det er en del etter en kamp som i går. De sto igjen med mange ubesvarte spørsmål etter en tøff arbeidsdag, der de ikke følte de hadde kontroll.

Her er det best å gi de to litt arbeidsro.

###

Offside må læres tidligere

Rett ovenfor kontoret til Kjønø sitter Vilde Mollestad Rislaa. Hun er leder for barneavdelingen i klubben og er aldri vanskelig å få i tale.

###

Vilde har meninger om så mangt.

«Derfor har jeg ikke Twitter», ler hun, og påpeker at kanskje ikke hovedtrener Eirik Kjønø heller burde hatt det, etter hans utblåsning mot gårsdagens dommere i går på et innlegg fra Mats Rosseli Olsen.

Ishockeyproffen skrev følgende: «Den dommeravgjørelsen å gi rødt kort til Grorud der er kanskje den værste jeg noen gang har sett. Snakk om å ville synes i en divisjon under a», hvorpå Kjønø kommenterte:

«Skulle sett de på oppvarming. Varmer opp inn i vår 16-meter og ødela for vår oppvarming. Spurte fint om de kunne varme opp et annet sted på banen. Det kunne de ikke».

Den kommentaren står Kjønø for dagen derpå også.

Men; tilbake til Vilde.

Vi havner inn i en diskusjon om offisde-regler i barnefotballen, og om hvorvidt det burde innføres tidligere. Hun mener det.

«Hvorfor skal man ikke lære det i sine viktigste år når det kommer til å utvikle seg som fotballspiller?», spør hun.

Hun spør godt, og kommer med en mulig løsning:

«I Italia blant annet setter de opp en strek man ikke får gå over. Det kunne vi kanskje gjort her også. Det er viktig å lære seg den timingen både i løp, og når man skal slå pasningen. Det er det mange som sliter med å lære seg dette når man begynner med det så seint».

Vi blir også opplyst om hvordan barnefotballen fungerer i dag. Undertegnede hadde fått med seg at nier-fotball var blitt noe. Femmer, og treer var nytt.

Når det kommer til nier-fotball, har hun et hjertesukk.

«Banene i Oslo er altfor små. Ute i distriktene går det fint, for de har store nok baner, men her i Oslo er de sjeldent det», opplyser hun.

Vi skal forhåpentligvis komme tilbake til Vilde senere i uka for å få et innblikk i hvordan de jobber med rekrutteringa, og de yngste spillerne i klubben.

Med det takker vi av for i dag, og er tilbake i morgen.

Mer fra Dagsavisen