Tenåringssensasjon i French Open

Tenåringen Iga Swiatek (19) spilte seg gjennom Roland-Garros uten å tape ett eneste sett. I finalen vant den polske jenta 6-4, 6-1 mot amerikanske Sofia Kenin.

Ingen av spillerne hadde tidligere kommet seg forbi fjerde runde i Grand Slam-turneringen. Nå sto de ansikt til ansikt i finalen, som den 19-årige tennissensasjonen gikk seirende ut av i to strake sett med 6-4, 6-1.

Dermed ble Swiatek den yngste vinneren av Roland-Garros siden Iva Majoli vant i 1997. Grand Slam-seieren er 19-åringens første tittel i en seniorturnering.

Det polske tennistalentet gikk gjennom sju kamper i Paris uten å avgi ett eneste sett. Finaleseieren gir henne 1,6 millioner euro, ikke mindre enn 17,4 millioner kroner. Kenin går heller ikke tomhendt hjem. Amerikaneren får fylt opp bankkontoen med 850.500 euro (rundt 9,2 millioner kroner).

Etter seier i to strake sett var det en overveldet 19-åring som ble intervjuet av arrangøren.

– Jeg vet ikke helt hva som skjer. Det er ikke mer enn to år siden jeg vant en junior Grand Slam, og nå er jeg her. Det har gått så fort. Takk til alle som heiet på meg, det var en utrolig finale, sa Swiatek.

Kenin slet med låret

Swiatek, ranket som nummer 54 i verden, tok tidlig kommandoen i kampen og ledet 3-0 allerede etter åtte minutters spill. Kenin, nummer seks på verdensrankingen, kjempet seg tilbake og sørget for et jevnspilt sett da hun utlignet til 3-3, men til slutt var det Swiatek som vant settet 6-4.

19-åringen hadde allerede vist at hun kan hamle opp med langt mer rutinerte motstandere. På veien til finalen slo Swiatek blant annet toppseedede Simona Halep fra Romania i strake sett.

I andre sett måtte Kenin også kjempe mot smertene i venstre lår. På stillingen 2-1 til Swiatek trengte Kenin medisinsk behandling utenfor banen, men kom tilbake og fortsatte finalekampen.

På 4-1 trengte hun igjen hjelp, men amerikaneren bet tennene sammen og fullførte. Til slutt vant Swiatek 6-1 og kunne juble for seier på rødgrusen i Paris.

Med det ble hun den første polske spilleren som vinner en Grand Slam-turnering.

Gråtkvalt vinner

Under seiersintervjuet henvendte 19-åringen seg til Kenin og takket for kampen.

– Jeg håper du er OK. Jeg vet ikke om du er skadd, men du gjorde en god jobb i turneringen. Kanskje hadde du spilt bedre uten skaden, men jeg var mentalt forberedt. Jeg vet ikke hva som gjorde forskjellen i dag, sa en gråtkvalt vinner mens en tårevåt Kenin sto og hørte på.

– Du har gjort en svært god turnering. Det var en god kamp, og du spilte veldig godt. Gratulerer til deg og ditt team, sa 21-årige Kenin, som i februar gikk til topps i Australian Open.

Hun la også til at det var godt å se publikum tilbake på tribunene.

– Takk for støtten, det betyr mye for meg, sa Kenin.

Søndag spilles herrenes finale. Da møtes gruskongen Rafael Nadal og verdensener Novak Djokovic.

Tennisturneringen Roland-Garros (grus, 42,6 mill. euro) i Paris lørdag, finale (seeding i parentes):