Tenåringen Bianca Andreescu slo veteranen Serena Williams i US open-finalen

Canadiske Bianca Andreescu slo tennisdronninga Serena Williams i to strake sett i generasjonskampen i US Open lørdag.

 

Det så først ut til å bli litt overkjøring fra Andreescus side, men ble ganske så spennende og endte til slutt med sifrene 6-3, 7–5 i 19-åringens favør.

– Jeg har drømt om dette øyeblikket så lenge, sa Bianca Andreescu etter seieren og avslørte at hun i fire år har trodd hun kunne nå dette nivået og har jobbet med å se det for seg.

– Siden da har jeg helt ærlig forestilt meg det, sett det for meg nesten hver eneste dag. At det skulle bli en realitet er bare helt sprøtt. Så da får jeg tro at disse visualiseringene virkelig, virkelig fungerer, sa en overveldet mester.

Jenta har vært årets overraskelse på hardcourten, aldri tidligere lenger enn til 2. runde i en Grand Slam-turnering. I finalen skulle hun møtte nesten dobbelt så gamle Williams som har vunnet hele 23 Grand Slam-titler, seks av dem i US Open, og har vært i 33. Grand Slam-finaler.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Snuoperasjon

Første sett vant tenåringen 6–3 etter å ha brutt Williams' servegame to ganger og vunnet sine egne. Hun bruste videre og brøt serven til Williams to ganger i andre sett.

På stillingen 5–1 i andre sett servet Andreescu, og det kunne se ut til at hun skulle styre det inn til seier. Da slo Williams til og viste at de gamle fortsatt er eldst. Gamet gikk til deuce, hun brøt, først en gang, så en gang til. Sitt eget servegame klasket hun inn etter 40–0.

– Det var ventet. Hun er en mester, det er sånt mestere gjør, sa Andreescu etterpå.

Hjemmepublikummet i på Arthur Ashe Stadium tok fullstendig av. På stillingen 5–4 til Andreescu servet Williams proppfull av selvtillit og utlignet til 5–5.

Holdt ikke

Da tenåringen servet igjen, så Williams ut til å kunne ta poenget fra henne enda en gang, men Andreescu knep til seg det viktige gamet til stillingen 6–5. I neste game spilte hun seg til to matchballer på Williams' serve.

37-åringen svarte først med ett ess, før Andreescu dro seieren i land på neste sjanse. De tok hverandre i hånden, så flatet canadieren ut på banen.

Andreescu var den første tenåringen som tok seg til finale i US Open siden 2009, da danske Caroline Wozniacki nådde finalen, der hun tapte mot Kim Clijsters.

Dette er fjerde gang Williams kommer til finale og taper i de sju Grand Slam-turneringene hun har vært med i etter at hun kom tilbake fra barselpermisjon.

– Jeg prøver ikke å sette nye rekorder. Jeg prøver bare å vinne Grand Slams. Det er definitivt frustrerende, sa Williams etter et nytt tap.

Hun ga Andreescu ros for spillet hennes, men la mesteparten av skylda for tapet på egen dårlig innsats.

– Jeg elsker Bianca, jeg synes hun er en fin jente. Men jeg tror også at dette var den dårligste kampen jeg spilte denne turneringen. Det er vanskelig, for jeg vet jeg kan spille bedre, sa en skuffet Williams etter finaletapet.

– Det utilgivelig for meg å spille så dårlig, sa 38-åringen som i løpet av kampen gjorde 33 upressede feil, åtte doble servefeil, og kun traff på 44 prosent av førsteservene.

Så nær

Williams, som har tapt de siste to finalene i både Wimbledon og US Open etter at hun kom tilbake fra fødsel, sliter med å finne svaret på hvorfor hun ikke leverer på topp i de store kampene.

– Helt ærlig, det er superfrustrerende. Jeg er så nær, så nær, så nær – men likevel så langt unna. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg må bare fortsette å kjempe.

Williams står nå uten en Grand Slam-tittel siden Australian Open i 2017. Hun sier det vil ta tid å komme over et nytt finaletap.

– Jeg kunne spilt bedre. Det er den eneste trøsten min akkurat nå, sa hun.

– Om 20 år vil jeg helt klart tenke at dette ikke var så ille. Men akkurat nå er det tungt å si at jeg gjorde det bra, for det synes jeg ikke at jeg gjorde. (NTB)