Sport

Tavakoli senket Skeid i byderbyet: – Nå spiller jeg for Kåffa, så da vil jeg jo at de skal vinne

(KFUM Oslo - Skeid 2-1). Det lå i vel kortene. Skeids toppscorer senket sitt forrige lag. David Tavakoli ble matchvinner i søndagens byderby.

Bilde 1 av 9

EKEBERG (Dagsavisen): Et kvarter gjensto av søndagens Osloderby da mye omtalte David Tavakoli endelig slet seg fri og satte ballen forbi Skeid-keeper Emil Fiskvik. Dermed fikk sommerens oppsiktsvekkende overgang akkurat det utfallet KFUM ønsket og Skeid fryktet: Tavakoli sørget for at alle tre poengene ble igjen på Ekeberg.

– Det er jo skrevet i stein at han vi har solgt, scorer, sier Tom Nordlie om sin forrige spiss til Dagsavisen etter kampslutt på Ekeberg.

– Er det litt tungt at det er nettopp han som gjør det?

– Det spiller ikke noen rolle det, hvem det kommer fra. Men det er litt typisk, svarer Nordlie.

Feiret med måte

Hovedpersonen selv feiret scoringen, og var veldig glad da den kom, da han hadde hatt en stor mulighet alene med Emil Fiskvik i førsteomgang, samt en heading like utenfor tidlig i andreomgang.

– Jeg hadde hatt noen store sjanser, og merka at jeg begynte å bli litt sliten. Så når jeg får den sjansen, og setter den, så er det jo deilig. Jobben min er å score mål, og at laget mitt skal vinne. Nå spiller jeg i kåffa, så da vil jeg jo at vi skal vinne. Jeg prøvde å være så rolig og beherska som jeg kunne i feiringa, sier han til Dagsavisen.

Etter kampen takket Tavakoli både egne supportere og applauderte også til Skeid-supporterne som har satt pris på hans scoringer i mange sesonger nå.

–  Jeg har jeg masse respekt for både Skeid-spillerne og supporterne. De har jo vært med meg lenge, så da prøvde jeg å være så beherska jeg bare klarte.

– Men det er vel litt spesielt for deg?

– Det er jo selvfølgelig litt spesielt, men jeg følte at det lå litt i lufta i dag. Jeg følte jeg skulle score, og så ble jeg matchvinner i tillegg også, så, smiler han.

Skryter av sin nye spiss

Heller ikke KFUM-trener Jørgen Isnes var spesielt sjokkert over at det var nettopp David Tavakoli som ble matchvinner.

– Nei, jeg sa det til en annen at det var skrevet i stjernene, sier han til Dagsavisen før han fortsetter:

– Han er giftig altså. Han er en meget bra fotballspiller, og har bøtta inn mål på trening her siden han kom også. Han er en av de beste avslutterne jeg har jobba med. Han er en klinisk avslutter. Han er ikke Moses Mawa i spillestil, men han bruker i hvert fall den kroppen han har veldig godt, både når han forsvarer seg, og når han angriper.

De ordene setter Tavakoli selv stor pris på.

– Det er jo veldig hyggelig at han sier det. Og jeg har prøvd å trene ganske bra siden jeg kom hit, og så er det jo sånn at når man kommer til en ny klubb så viser man seg jo litt ekstra frem, smiler han og fortsetter:

–  Jeg får gode tilbakemldinger fra keepertrenerne her om hvor man bør skyte, og hvor det er vanskelig å redde. Og det er en del av kulturen i Kåffa tror jeg. Keeperne blir ikke sure når man scorer på dem, de sier heller; «Bra, fortsett sånn».

Kler KFUM bedre enn Skeid

Med scoringen mot gamleklubben har han nå scoret i begge sine kamper for KFUM så langt etter at han satte sju scoringer for Skeid i vårsesongen. Der scoret han blant annet ett mot KFUM i 1-1-kampen.

Med andre ord virker det som David Tavakoli har funnet seg godt til rette både i spillergruppa, og i forhold til spillestil på Ekeberg.

– Jeg er egentlig ikke lagd til å løpe, og presse, og stikke i bakrom, og de tinga der som det har vært litt av i Skeid det siste året. Det blir litt tungt for den typen spiler jeg er. Og jeg følte ikke jeg kunne gi maks for Skeid lenger, sier han.

– I KFUM skal jeg være med i det oppbyggende spillet, vise meg, kombinere. Det passer meg bedre, legger han til.

Høyt tenningsnivå

Det var godt synlig for de drøyt 800 tilskuerne på Ekeberg arena at tenningsnivået var høyt. Skeid-forsvaret håndterte Tavakoli helt på grensen av det lovlige og kaptein Tom Skogsrud var hårfint unna rødt kort etter pause.

Da gnistret det også litt på trenerbenkene der Jørgen Isnes (KFUM) og Tom Nordlie (Skeid) hadde klare oppfatninger om noen situasjoner. Og de var ikke enige.

– Før matchen snakka vi om at i slike nabooppgjør, Oslo-oppgjør så møter du kamerater, du møter de du kjenner. Men det gjorde du også da du spilte løkkefotball, og du elska å vinne selv om det var mot dine beste venner, sier KFUM-trener Isnes.

Les Tavakolis tanker om overgangen her: https://www.dagsavisen.no/sport/skeids-toppscorer-trengte-et-miljoskifte-1.1584147

Men seieren var fortjent uavhengig av Tavakolis innsats. For Stian Sortevik kunne fort blitt tremålsscorer i denne kampen. Han satte inn KFUMs ledermål etter fem minutter med nærmest et stegskudd ned i hjørnet fra 17 meter. Skuddet kom overrumplende på Skeids reservekeeper Fiskvik som skal erstatte en skadet Idar Nordby Lysgård de neste ukene. Rett før pause satte Sortevik et nytt skudd i tverrliggeren. Og etter pause var han også centimetre unna scoring.

– Jeg føler at vi har veldig mye, og burde egentlig hatt en eller to til i dag. Og så syns jeg egentlig ikke at Skeid har noe særlig, så alt i alt er det ganske fortjent at vi vinner sier Tavakoli.

Elegant Skeid-scoring

Skeid kjempet som løver i hele kampen, og fikk sin scoring av Tavakolis erstatter, Peter Michael. Den innleide spissen fra Vålerenga håndterte elegant framspillet fra Hassan Yusuf og lobbet ballen elegant over KFUM-keeper Simon Thomas slik at det sto 1-1 til pause.

Etter pause var det KFUM som styrte kampen og skapte de største sjansene. Men avslutningene satt ikke før Tavakoli slapp løs kvarteret før slutt. Han hadde en stor sjanse tidligere i kampen, men da satte han skuddet rett på keeper.

Stor mulighet på tampen

Skeid kom til en stor sjanse på overtid ved Johannes Andres Nunez Godoy, men da var det KFUMs keeper som også sto fram som en matchvinner, godt hjulpet av stolpen.

– Den er ganske stor altså, sier Tavakoli.

– Nummer 21. Like mange stoleptreff som vi har mål nå, opplyser Tom Nordlie.

– Er det sant?

– Ja, jeg tror det, sier Nordlie og ler litt av det hele, før han ser fremover:

– Men vi må bare innse at vi ligger der vi ligger. Fly rundt og henge med huet hjelper ikke. Vi ligger der hele fotball-Norge forventa at vi skulle ligge, så hvorfor folk er så deppa veit jeg ikke. Det må være offensive innganger i forhold til der vi ligger, og så må vi bli flinkere til å vippe kampene til vår fordel. Samma om vi møter Start, Kåffa eller Aalesund, så er det liksom ett mål det står om hver eneste gang, sier en litt oppgitt Nordlie.

Mer ujevnt enn på lenge

For det var langt fra ufortjent at KFUM tok alle poengene på Ekeberg søndag. Jørgen Isnes mener han så en stor forskjell på denne kampen, kontra tidligere oppgjør mot rivalene fra Torshov. Han er likevel fullstendig klar over at det lenge stod 1-1, også denne søndagen.

– Fortjent seier. En solid fotballkamp av oss syns jeg. Vi produsrer en del og slipper til lite. De gangene vi har møtt Skeid har vi følt at det bølger frem og tilbake, og det er lite sjanser. I dag syns jeg vi skaper flere målsjanser enn Skeid. Tidligere har vi følt at hvem som helst kan vinne, sier han, og fortsetter:

– Men det kunne det i dag óg, for det er 1-1, så er det ett eller annet med å skjønne at det er små marginer. Men igjen; dette var ikke en kamp der det var to jevne lag, for jeg syns vi var bedre enn Skeid. Men når det står 1-1 så står jo en kamp og vipper, jeg er ikke så dum at jeg ikke ser det.

Debutanter

På tampen av kampen sendte Isnes innpå en ung gutt, som har slitt voldsomt med skader. Det gjorde dagen nærmest komplett for KFUM.

– Håkon Stavrum sitt skademareritt med to korsbåndksader kommer inn og debuterer i OBOS-ligaen. Det gleder meg, selv om det bare var noen minutter. Makan til treningsfyr, og fyr generelt. Jeg setter ikke han inn for å være grei, men for å vise et eksmepel på hvem han er, og fordi han har sett bra ut på trening, sier Isnes.

Også Sebastian Jarl fikk sin KFUM-debut som midtstopper mot Skeid. Til ståkarakter fra sjefen.

Ny runde onsdag

Med nederlaget ligger Skeid nå på direkte nedrykksplass etter at Strømmen tok poeng mot Start. KFUM ligger på fjerdeplass.

Allerede onsdag er det ny runde, da skal KFUM opp mot lederlaget Aalesund borte. Det gleder trener Isnes seg veldig til.

– Før denne kampen har jeg snakka om dette: «Skal vi kickstarte de to ukene her nå med derbyseier? Tenk dere det; dere går inn i de kuleste ukene i deres fotballiv. Ikke alle, men mange, min óg. Skeid i lokaloppgjør. Du skal møte Aalesund borte på Color Line, topplaget som ikke har tapt hjemme. Så møter du Sandefjord hjemme, og så Odd hjemme i cupen, og så møter du Raufoss. Det er bare toppkamper hele «bunchen». Det er to kule uker.»

– Det er en kul periode og vi visste at den kom, og vi gleder oss veldig, legger han til.

Skeid tar imot Sogndal på Intility. Også den kampen spilles onsdag.

1. divisjon fotball menn søndag, 22. runde:

KFUM Oslo – Skeid 2-1 (1-1)

KFUM arena, Ekeberg: 866 tilskuere.

Mål: 1-0 Stian Sortevik (6), 1-1 Peter Michael (28), 2-1 David Tavakoli (75).

Dommer: Marius Hansen Grøtta, Malmefjorden.

Gult kort: Tom Even Skogsrud, Hassan Mohamed Yusuf, Skeid.

Øvrige resultater: Nest-Sotra - Tromsdalen, 2-0, Strømmen - Start 0-0. Lørdag: Kongsvinger - Aalesund 1-1.

Senere kampstart: HamKam – Ull/Kisa 18.00, Sandnes Ulf – Notodden 18.00, Sogndal – Sandefjord 18.00.

Mer fra Dagsavisen