Sport

Taus landslagstrener

EM-FOTBALL: Per-Mathias Høgmo har ett svar om Norges strategi foran Italia-kampen i morgen. Ingen får vite noe som helst.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): - Veldig mye er klart. Både når det gjelder strategi og hår det gjelder hvem som bekle posisjonene, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

- Men mer vil han ikke si om verken strategi eller hvem han velger å bruke mot Italia på Ullevaal i morgen.

- Jeg vil ikke si ett ord om strategien. Hva slags strategi vi velger, får dere se klokka 20.45 på tirsdag, er det eneste som kommer ut av munnen hans om den saken.

Ny generasjon

På mange måter starter Per Mathias Høgmo med et nytt lag. Bare tre-fire spillere på dagens lag var med da VM-kvalifiseringen startet.

- Ja, det er mange på dette laget som har 10-13 år foran seg på landslaget. Mange av våre spillere er fremdeles i en utviklingsfase. Nå handler det om å skynde seg langsomt, samtidig som vi skal optimalisere den reisa, sier han.

Måltørke

A-landslaget scorer knapt mål.

- Vi har et brennende ønske om å bli mer effektive, sier Høgmo.

Under Høgmos ledelse har Norges herrelandslag et snitt på fattige 0,64 mål per kamp.

- Det er ikke spesielt bra, medgir Joshua King.

Han var nærmest scoring mot England. To ganger kunne, og kanskje burde, Blackburn-spilleren scoret. Det endte med 0-1-tap.

- Det er ikke et ukjent problem for oss, sier Tarik Elyounoussi til NTB.

- Det preger ikke spillerne, men vi er fullstendig klar over at vi må score flere mål, sier midtbanedirigent Stefan Johansen.

I hele seks kamper har Norge gått målløse av banen etter at Høgmo erstattet Egil Olsen i fjor høst.

- Er det grunn til bekymring?

- Ikke bekymring, men vi har et brennende ønske om å bli mer effektive. Sjansene, som vi har skapt i en god del kamper, har ikke gitt uttelling som står i stil. Det var veldig marginalt at vi ikke scoret på to av to sjanser mot England. Vi hadde like mange sjanser som dem sist, men du peker på et spennende utviklingsområde, ja, sa Høgmo på NTBs spørsmål under sitt møte med pressen i går.

Skriker etter goalgetter

Troppen til EM-kvalåpningen mot Italia i morgen skriker etter en goalgetter. Kun to spillere står med mer enn to A-landslagsmål. Morten Gamst Pedersen har 17, Tarik Elyounoussi åtte.

- Det er tatt opp i gruppa at effektiviteten må opp, selvfølgelig. Mot Italia og senere Kroatia tror jeg ikke vi får så mange sjanser. Det preger oss ikke, men husk at det er spillere som kommer og går hele tiden. Vi er inne i et generasjonsskifte. Nå er Daniel (Braaten) borte og Moa er skadd. Ola (Kamara) er kommet inn nå, sier Elyounoussi.

- Ja, jeg føler et visst målansvar. Nå er det egentlig det samme hvem som scorer, men siden jeg spilte alene på topp sist (mot England), føler jeg at jeg er på vei inn. Jeg håper på en fast plass på topp. Det øker jo presset om at man må score, helt klart. Men det er ikke noe som jeg ikke takler, sier King.

Oslo-gutten har to mål for Norge.

- Jeg jobber med dette hver dag, men ikke glem at jeg har spilt tre år på rad på kanten på klubbsiden. Jeg må bare bli litt varm i trøya på topp, sier King.

Vil finne King

Han ser for seg at det kan bli en del rom mot Antonio Contes Italia, som kommer til Ullevaal med tre mann i forsvarsrekken.

- De har et bra forsvar, selv med tre mann bak. Likevel, jeg håper det kan bli litt rom «baki» der, for jeg tror ikke de er av det raskeste kaliberet. Jeg håper å bryte på fart, sier angriperen.

- Per-Mathias har snakket mye om hvordan vi opptrer i de to boksene. Vi slipper inn for mye og scorer litt for lite. Men du kan ikke bare skylde på spissene. Det kan også være at midtbanen ikke har gjort en god nok jobb for spissene, sier Johansen.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen