Tarik Elyonoussi: – Fotballen integrerte oss

Tarik Elyounoussi ante ikke da han flyttet fra Marokko som 11-åring at han en dag skulle ha 50 landskamper for Norge. – Fotball ble redningen for meg, sier han.

Av Sjur Natvig

ULLEVAAL STADION: – Jeg flyttet til et nytt land med en ny kultur, der alt var nytt. Fotball hjalp meg å komme inn i samfunnet, integreres og få nye venner, sa 30-åringen da Lars Lagerbäck mandag hadde ham med seg til den offisielle pressekonferansen før kampen mot Bulgaria.

Vel ti år etter at han scoret i landslagsdebuten jubilerte han mot Slovenia med sin 50. kamp, et tall som plasserer ham i eksklusivt selskap blant norske fotballspillere.

– Jeg må si at jeg er litt stolt av det. Det er en stor ære å spille for Norge. Jeg ble ikke vurdert som stor nok for landslaget som 15- og 16-åring, men jeg kom inn på G17-landslaget, og siden har det bare gått en vei.

Nå spiller han på landslaget sammen med sin seks år yngre fetter Mohamed. «Moi» ble også født i den marokkanske kystbyen Al Hoceima, men han kom til Norge allerede da han var to år. Han kjenner seg godt igjen i Tariks opplevelser.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg en dag skulle spille på landslaget, eller i det hele tatt på høyt nivå. Fotball har alltid vært en lek, noe jeg trivdes med. Fotball har hatt stor betydning for oss begge, sier Moi til NTB.

Fotballglede

– For Tarik ble det lettere å komme inn i samfunnet og få venner, og for meg var det mye av det samme, selv om jeg allerede snakket norsk da jeg begynte med fotball.

Lenge var det bare gleden ved å spille fotball som drev «Moi».

– Jeg skulle ønske jeg kunne si at jeg alltid hadde en drøm om å spille i Premier League og ha fotball som yrke, men slik var det ikke. Det var bare noe som kom naturlig, noe jeg brant for. Jeg spilte fotball fordi det var gøy, noe jeg kunne gjøre med kompiser, sier han.

Der Tarik måtte vente til G17 før landslaget kalte, kom «Moi» med allerede på G15.

– Da innså jeg at jeg kanskje var god og at dette kunne være noe jeg burde satse på. Det skjedde samtidig med at Tarik slo gjennom, minnes han.

Tarik har ikke glemt at han ble oversett på de nederste trinnene av landslagsstigen.

Stikk i talen

– Han fikk høre tidlig at han var for liten og spinkel. Han spilte jo spiss, og i 4-5-1 vil de gjerne ha en stor og sterk spiller i den rollen. Tarik nevnte det i talen lørdag, etter at han fikk beviset for at han har spilt 50 landskamper. Han sa at han gjerne skulle se igjen landslagstrenerne fra den gangen som mente han var for liten, sier Moi.

Selv er han på god vei til gullklokka (spilte sin 19. landskamp mot Slovenia) og har kontrakt med Premier League-klubben Southampton. Tarik spiller for AIK og er i sitt femte land som utenlandsproff.

– Det er veldig kult det vi har fått til. Vi er fra en hardtarbeidende familie som tok sjansen i et nytt land og viste at gjennom hardt arbeid, ydmykhet og tro på det man har lyst til å oppnå så er ting mulig. De verdiene og egenskapene har vi lært fra våre foreldre, sier Moi. (NTB)