Sport

Tap for Russland tross storspill av VIF-keeperen

(Russland - Norge 3-0). Norge leverte heltemodig innsats mot Russland i ishockey-VM mandag, men måtte til slutt gi tapt tross stort keeperspill fra Steffen Søberg. Senere på kvelden ble det klart at Norges VM-plass er sikret.

Av Geir Andreassen

MOSKVA:  – Jeg synes vi gjør en fantastisk god kamp, men dette er et VM der pucken ikke vil inn for oss. Da er det ikke så mye vi får gjort. Det er synd vi ikke får uttelling på mulighetene våre, sa landslagssjef Roy Johansen til Eurosport etter kampslutt.

Sterk motstander

Roy Johansens ishockeykrigere virket å ha lagt igjen respekten for sin mektige motstander i garderoben i mandagens kamp i Moskva. Steffen Søberg, som ikke har spilt på nesten en og en halv måned, var på langt nær ringrusten. Vålerenga-målvakten hadde flere redninger av svært høy klasse.

Dessuten var rekka med Mathis og Ken André Olimb og Mats Rosseli Olsen intakt og fortsatte å skape farligheter i offensiv sone.

Men gikk som det ofte går mot en av verdens beste ishockeynasjoner. Etter 2.09 av annen periode fant Ivan Telegin fra Russlands fjerderekke en åpning og satte 1-0 bak Søberg.

Hadde muligheter

Norge hadde også muligheter og var flere ganger farlige foran Ilja Sorokin i det russiske målet. Større sjanse til å score enn Andreas Martinsen hadde, skal man lete lenge etter. Han og rekkekamerat Michael Haga kom to mot én, Haga fikk avsluttet med skudd og returen havnet foran Martinsen, men han regelrett bommet på pucken foran åpent mål.

Russland gikk opp til 2-0 da Artemij Panarin og hans rekkekamerater kom i stor fart inn i norsk sone like etter.

– Jeg hadde fortsatt troen på 0-2. Vi skapte såpass mye, sa Johansen.

Tidlig i tredjeperiode økte imidlertid Roman Ljubimov til 3-0 på en retur fra vantet bak Søberg.

Storspill av keeper

Steffen Søberg er en mann for de store anledninger. Det norske tredjevalget leverte en gedigen kamp i det norske målet.

– Det var mange tanker som gikk gjennom hodet da jeg fikk beskjed om å spille. Spesielt med tanke på at det er lenge siden jeg har stått, sa Søberg til NTB etter 0-3-tapet.

Søberg fikk beskjed for to dager siden at han skulle stå mot Russland. Så ble den planen endret, og plutselig ble det sagt at Lars Haugen skulle vokte målet. Ved 12-tiden mandag fikk han på nytt beskjed om å gjøre seg klar av den norske målvaktstreneren Per-Erik Alcén.

– Det var egentlig bare å forberede seg så godt man kan, og jeg er fornøyd med at jeg gjorde det så bra som i dag, sa Søberg, som bare spilte sin tiende offisielle VM-kamp.

Vålerenga-målvakten hadde ikke vært i aksjon i en kamp siden 5. april, men lagkameratene sa etter kampen mot Russland at dette var litt typisk Søberg. Akkurat det å komme inn og storspille.

– Det har jo skjedd tidligere. Jeg spilte også VM i Minsk, og da gikk det også ganske bra, sa Søberg. Spesielt i kampen mot Sverige var han god den gangen.

Søberg reddet 25 av 28 russiske avslutninger på mål mandag. De russiske spillerne skjøt smart og godt, slik at redningsprosenten til den norske målvakten ble bare på litt over 89 prosent.

– Det er et utrolig vanskelig lag å spille mot. Spillerne skyter jo ikke før de har en 100-prosentsjanse. Det går fort når Russland spiller, og de har lange pass. Det går hele tiden fram og tilbake. Det blir etter hvert tungt, og spesielt når man ikke har spilt kamp på lenge, sa Søberg.

Tyskland sikret Norge plassen

Tysklands 4-2-seier over Ungarn senere mandag betyr at Norge blir en elitenasjon i ishockey-VM også neste år.

István Sofron gjorde 1-0 for Ungarn i en relativt jevnspilt første periode. Tyskerne dominerte midtperioden, hvor de også fikk sin utligning til 1-1 ved Patrick Hager. Dennis Reul gjorde 2-1 tidlig i sluttperioden.

Ungarerne ga imidlertid ikke opp håpet da Kevin Wehrs flagrepuck fintet ut Tysklands NHL-målvakt Thomas Greiss. Constantin Braun avgjorde langt på vei kampen da han gjorde 3-2 med 2.36 minutter igjen av kampen, og rett før slutt satte tyskerne 4-2 etter at ungarerne hadde tatt ut målvakten.

– Danke schön, tvitret Norges Ole-Kristian Tollefsen da kampen var over.

Ifølge regelverket flere har slitt med å tolke kunne Norge ha rykket ned med tap både for Russland mandag og Latvia tirsdag, forutsatt at Frankrike endte sist i sin gruppe.

Det siste skjer ikke nå ettersom Tyskland slo Ungarn. Det betyr nemlig at Ungarn garantert havner bak Frankrike på tabellen.

Verken Frankrike eller Tyskland kan rykke ned siden de skal arrangere neste års VM sammen.

Dette mesterskapet er Roy Johansens siste som landslagssjef. Han har hatt jobben de 15 siste årene. Norge har vært blant de beste siden opprykket i 2005.

1. juni tar Petter Thoresen over som norsk landslagssjef. (©NTB)

KAMPFAKTA

Elite-VM ishockey menn mandag, gruppe A:

Russland – Norge 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)

12.116 tilskuere.

1. periode: Ingen. Skudd: 12-5.

2. periode: 1-0 (22.09) Ivan Telegin (Dmitrij Orlov, Sergej Kalinin), 2-0 (37.52) Artemij Panarin (Vadmin Sjirpatsjkov). Skudd: 9-11.

3. periode: 3-0 (42.31) Roman Ljubimov (Aleksej Jemelin, Orlov). Skudd: --. Totalt: 7-11.

Dommere: Tobias Björk, Sverige og Daniel Piechaczek, Tyskland.

Utvisninger: Russland 3 x 2 min., Norge 4 x 2 min.

Norge:

Målvakter: Steffen Søberg (Lars Volden).

1. rekke: Jonas Holøs, Mattias Nørstebø – Mats Zuccarello, Michael Haga, Andreas Martinsen.

2. rekke: Johannes Johannessen, Ole-Kristian Tollefsen – Mathis Olimb, Ken André Olimb, Mats Rosseli Olsen.

3. rekke: Mats Trygg, Henrik Ødegaard – Kristian Forsberg Anders Bastiansen, Martin Røymark.

4. rekke: Morten Ask, Robin Dahlstrøm – – Mathias Trettenes, Andreas Stene, Niklas Roest.

Norge tapte 0-3 for Danmark 7/5, slo Sveits 4-3 e.f. 8/5, slo Kasakhstan 4-2 10/5, tapte 0-7 for Tsjekkia 12/5, tapte 2-3 for Sverige 14/5 og møter Latvia tirsdag 17/5.

Mer fra Dagsavisen