Daniel-Andre Tande på plass i Kuusamo torsdag. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Tande hopper gjerne i sterk vind

Hoppkometen Daniel André Tande (21) er noe så sjeldent som en norsk skihopper som åpent og offensivt sier at han liker å hoppe i utfordrende vindforhold.

Av Egil Sæther

KUUSAMO:Det kan komme godt med i de to verdenscuprennene i Kuusamo til helgen. Der ble både torsdagens trening og kvalifisering utsatt grunnet nettopp for sterk vind i hoppanlegget i Ruka.

Sist helgs verdenscupvinner fra Klingenthal storgleder seg til å prøve en bakke han ikke har hoppet i før.

– Jeg synes det er artig å hoppe når det er mye vind. Det gir meg bare mer spenning. Dette er en bakke jeg absolutt bør kunne gjøre det bra i, sa Tande da NTB snakket med ham utenfor det norske løperhotellet i Ruka torsdag ettermiddag.

Der var Kongsberg-gutten møtt opp sammen med de øvrige norske som er tatt ut til rennene fredag og lørdag.

Stjernesommer

Det har gått gjetord om Tandes hopping i flere måneder. I sommer ble det tre seirer og en 4.-plass i kontinentalcupen. Han vant også begge plastrennene under NM i oktober. Til dels med stor margin.

– Jeg har hoppet ganske stabilt i hele sommer egentlig. Stabilt bra med unntak av de første hoppene i Klingenthal. Jeg håper å fortsette slik.

– Når skjønte du at du at det kunne bli en sterk sesong?

– Jeg skjønte i sommer at jeg hoppet ganske bra på ski, og jeg fikk en større bekreftelse under plastmesterskapet for de andre hopper bra de også. Du vet aldri hvor bra de andre nasjonene er, og da var det godt å få bekreftelsen sist helg at jeg holdt et høyt nivå.

Overrasket

Tande har tilhørt B-landslaget denne sesongen. Det har også Tom Hilde som i likhet med Tande er med til Kuusamo. Hilde var tilbake som verdenscuphopper i Klingenthal der han ble nummer 21. Han har fulgt Tande tett i hele sommer.

– Det var overraskende at han skulle vinne i Klingenthal, men ikke at han skulle hoppe bra. Han har vært god på trening i hele sommer og høst, og vi som har trent med ham hjemme i sommer har skjønt at dette ville bli bra. Vi var bare usikre på hvor bra. Det får du aldri noe svar på før man konkurrerer mot alle de beste. Det han driver med for tiden gir en trygghet for oss alle, sa Hilde til NTB.

Oppmerksomhet

Tande har merket trykket siden han vant i tyske Klingenthal sist søndag.

Oppmerksomheten har vært stor. Du merker at hopp er en nasjonalidrett i Norge. Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger. Folk er kjempeglade for at jeg endelig har fått det til på øverste nivå.

– Og hva er målet til helgen?

– Måler er det samme som før sesongen startet, og det er å stabilisere meg på topp-ti. (NTB)