Sport

Tande falt på rekordlengde

Daniel-André Tande klinket til med 144,5 meter i Engelberg, men falt fra en mulig seier i det landslagssjef Alexander Stöckl fra trenertribunen omtalte som rennets beste hopp.

Av Steinar Bjerkmann

I første omgang grep Stöckl inn og sørget for at Tande kom fra én avsats lenger ned. Det grepet burde nok vært tatt også i finaleomgangen.

For Tande kom nedover i enorm høyde i den ombygde Titlisbakken i Engelberg. Han trakk seg mot slutten, men Kongsberg-hopperen klarte ikke å holde seg på beina.

"Enorm høyde, han måtte stoppe flighten. Han hadde nesten hoppet seg i hjel ellers", sa TV 2-ekspert Kenneth Gangnes.

- Midt i svevet fikk jeg total panikk. Jeg trodde jeg skulle hoppe til fallgrensen. Jeg turde ikke å stå, sa Tande til TV 2.

- Det kunne gått altfor langt. Da kunne jeg stått her med brukket legg i stedet for å ha litt småvondt. Det er en stor belastning for kroppen, men det går over, la KIF-hopperen til.

Tung norsk dag

Sloveneren Domen Prevcs vant rennet 12,1 poeng foran polske Kamil Stoch. Østerrikeren Stefan Kraft knep tredjeplassen på en ny svak norsk hoppdag.

Tande ble bestemann av de norske på 11.-plass med 274 poeng. Anders Fannemel fulgte på plassen bak. Fannemel har ikke fått det til å stemme i Engelberg heller, men hevet seg fra lørdagens skuffende 29.-plass. 135 meter i finaleomgangen holdt imidlertid ikke til å beholde den fine femteplassen fra førsteomgangen.

Hoppukeklar Hilde fornøyd

Andreas Stjernen kom ikke til finaleomgangen lørdag (31.-plass). Sprova-hopperen slet med å finne ut av det i Engelberg i helgen, men vinterens nest beste norske hopper klarte å komme med i 2. omgang søndag. Med et solid annethopp på 137,5 meter hoppet Stjernen seg dessuten opp fra 26.- til 17.-plass.

- Jeg traff endelig litt i annenomgangen. Det skulle jeg helst gjort en dag tidligere, sa Stjernen.

Tom Hilde har fått klarsignal til å delta i hoppuka. Asker-hopperen viste igjen positiv utvikling i søndagens renn. 130 meter i førsteomgangen ble til 134 i finaleomgangen og 20-.-plass til slutt med 260,1 poeng. Da var det ikke så rart at veteranen jublet på sletta etter det som lenge var en tung periode.

- Det er tydelig at jeg er et steg bak de beste, men veien opp er ikke så lang som det kan virke som. Kanskje drar jeg på meg nok selvtillit til å få noen gode plasseringer (i hoppuka), sa en lettet Hilde til TV 2.

Prevc ikke til finaleomgangen

Robert Johansson endte på 23.-plass. Han slet i bakvinden lørdag, men hopperen med den karismatiske barten viste bedre takter søndag.

Dermed blir det vanskelig for landslagssjef Alexander Stöckl å overse Johansson i uttaket til hoppukelaget.

- Det var deilig å ta seg sammen litt etter i går. Jeg klarte å roe meg litt, sa Johansson til TV 2.

Fjorårets sammenlagtvinner Peter Prevc kom ikke med til finaleomgangen. Han endte på en skuffende 33.-plass i det siste verdenscuprennet før hoppuka.

Sist sesong vant Prevc hele 15 av 29 VC-renn.

Det gir slovensk hodebry før hoppuka, selv om lillebror Domen er i praktslag. (NTB)

Resultater:

Mer fra Dagsavisen