Talentet fra Lyn scoret i sin Rosenborg-debut

(Rosenborg - Tromsø 2-1). Erik Botheim (18) debuterte fra start og scoret sitt første Rosenborg-mål da et tafatt Tromsø-lag ble slått 2-1 på Lerkendal lørdag.

Av Jonas Berge

RBK kunne innkassere tre nye poeng etter scoringer fra kaptein Mike Jensen og Erik Botheim. Trøndernes stilte en noe svak tropp mot tromsøværingene, og både Erlend Dahl Reitan, Birger Meling og Botheim spilte ute av sine vante posisjoner.

Hjemmelagets tropp var derimot ikke svakere enn Tromsøs spill på Lerkendal før Runar Espejord plutselig stanget inn 1-2-reduseringen og sørget for spenning fem minutter før slutt.

TIL skapte ellers fint lite, og det var ingenting å si på at Rosenborg vant fortjent.

– At vi tar Eliteserie-ferie med tre seirer (på rad), viser at vi er på vei dit vi ønsker å være. Det er viktig for oss på vei inn på kvaliken (til mesterligaen). Vi ser solide ut defensivt og skaper bra med målsjanser, sa RBK-trener Kåre Ingebrigtsen etter kampslutt.

Jensen svarte med scoring

Rosenborg gikk ut  i hundre, og allerede etter 13 minutter burde trønderne hatt straffe da Botheim ble felt av Tromsø-keeper Gudmund Kongshavn. Etter en kort samtale med assistentdommer Kim André Johnson valgte dommer Trond Ivar Døvle å vinke spillet videre.

Det var ikke første gang RBK-spillerne var uenige med kamplederen. Mike Jensen var meget misfornøyd da han fikk gult kort for å frata Tromsø en angrepsmulighet. Minuttet senere svarte Jensen på tiltale da han curlet 1-0 fra 20 meter utakbart i lengste hjørne bak Kongshavn.

Ledelsen var fullt fortjent, men det ble med den ene scoringen etter første omgang.

Bendtner ut med stiv lyske

Ingebrigtsen valgte å bytte ut Nicklas Bendtner og sette innpå Alexander Søderlund i pausen. Byttet ble gjort fordi Bendtner følte seg stiv i lysken.

Igjen gikk trønderne ut i full spurt, og denne gangen ble det rask uttelling. Omgangen var to minutter gammel da Botheim lurte seg inn i 16,5-meteren og bredsidet inn 2-0 mellom beina på keeper Kongshavn. Det var 18-åringens første Rosenborg-mål i hans første kamp fra start i serien. Han har spilt og scoret i cupen.

– Det var en fantastisk følelse. Jeg kommer aldri til å glemme det, og jeg kommer iallfall ikke til å sove i natt, sa Botheim til Eurosport etter kampslutt.

– Vi har egentlig hatt litt dårlig samvittighet for at han ikke har fått sjansen tidligere, men nå passet det bra. Det er en bra spiller som vi kommer til å høre mer fra, sa Ingebrigtsen om sin unge elev.

Rosenborg hentet Botheim fra Lyn for to år siden. Gutten ble regnet som et stort talent i Oslo-fotballen.

17-åring debuterte med assist

Tromsø ble litt mer med på notene etter scoringen. Ut av ingenting dukket en umarkert Runar Espejord opp i Rosenborgs boks og stanget inn reduseringen fem minutter før slutt. Assisten kom fra debutant Sigurd Grønli (17).

– Vi var ræv i dag, rett og slett. Det må vi ta konsekvensene av. Vi får litt mer trøkk etter scoringen, men det hadde ikke vært fortjent om vi fikk en til. Vi fikk det ikke til i dag, sa Espejord til Eurosport etter kampen.

– Runar spilte OK og fikk et mål, men han er skuffet. Vi vet at han kan spille bedre, men det var ikke lett i dag. Rosenborg gjorde det vanskelig for oss, sa Tromsø-trener Simo Valakari.

For Rosenborg debuterte Emil Konradsen Ceide (16), som fyrte av et skudd midt på Kongshavn da Tromsø presset på for poeng i sluttminuttene.

Onsdag venter Valur i Champions League-kvalifisering på Island for Kåre Ingebrigtsens menn. Tromsø-spillerne har to ukers ferie og møter Haugesund 5. august i neste seriekamp. (NTB)