Takk for laget, Island

Island spilte sin beste kamp da de ble slått ut av VM. De har fargelagt et nytt mesterskap. Uten å vinne en eneste kamp.

Det ble ingen EM-bragd om igjen, men det ble en sorti på øverste klasse da Island faktisk var centimetre fra å gå videre. De skjøt i stanga og de headet i tverrliggeren og de skapte eventyrlige sjanser mot gruppevinner Kroatia. Men marginene i internasjonal fotball ble vi minnet på denne kvelden. Tre land kjempet om avansement til siste sekund. Argentina jublet som om de hadde vunnet VM-finalen da de sikret åttedelsfinale. Der møter de Frankrike.

Men akkurat nå føler vi med islendingene. Før VM var de nærmest avskrevet etter traurige treningskamper. Skadene var mange og tvilen var stor. Når vi ser resultatene og tabellen der Island havnet sist, ser det ut til at alle spådommer gikk inn. Men hva ligger bak resultatene? Først rystet de Argentina i kampen som blir husket for at Lionel Messis straffespark ble reddet. Så spilte de sin svakeste kamp mot Nigeria (tap 0-2) før de faktisk avsluttet helt strålende. 

For vi har aldri sett Island med større angrepskraft enn da de gikk samlet til verket etter en halvtimes spill mot Kroatia. De vant duellene, de fosset fram på begge kanter og de avsluttet fra alle vinkler. Men skuddene manglet den siste fininnstillingen og i det offensive overmotet straffet Kroatia dem ubønnhørlig. Ja, Kroatia hvilte mange av sine beste spillere, men de havnet bak Island i kvalifiseringen til VM og nå ville de vise alvor i selve VM-sluttspillet.

Kroatia vant kampen, men Island skapte flest sjanser. Og kjempet herotisk så blodet og svetten sprutet til siste sekund. De forlater VM med stolthet i blikket. Kanskje det blir hundre år til vi ser dem i VM igjen, men EM om to år er innen rekkevidde. Utfordringen blir å fornye dette laget som er basert på et par gylne årganger. Og VM-avskjeden ble uansett en inspirasjon for nye unge islendinger som leker med ballen på sagaøya. Alle som så kampen fikk erfare hvor sjokkerende nære de faktisk var.

Danmark er videre, Island er slått ut, Sverige får sjansen onsdag. Island er ferdig, men de la igjen en lidenskap alle de gjenværende nasjonene kan lære av.