Sport

Svindal, Jansrud og Kilde med trippelseier i super-G

Norge tok storeslem i super-G i Val Gardena. Aksel Lund Svindal vant foran Kjetil Jansrud og Aleksander Aamodt Kilde.

Det var Svindals fjerde verdenscupseier denne sesongen etter at han kom tilbake fra skade i 2014. Han tok tre strake seirer i Lake Louise og Beaver Creek i slutten av november og begynnelsen av desember.

– Det var gøy i dag, og jeg tror det er første gangen at vi vinner trippelseier i en fartsøvelse. Det er rått å være med på å gjøre noe som er så ekstremt, sa Svindal til NRK.

Fredag slo han Jansrud med 0,34 sekund, og det var i avslutningen av løpet Svindal avgjorde. Han startet ikke helt optimalt og var litt bak i åpningen.

– Dette var en kontrollert seier, men det var ingen perfekt runde for Svindal, sa NRK-ekspert Kjetil André Aamodt under sendingen fra rennet.

– Jeg skjønte det ville bli vanskelig å slå Kilde. Han kjørte sykt bra, men det er ikke overraskende, for vi har ventet litt på ham, fortalte Svindal.

Kjetil Jansrud vant i Val Gardena i fjor. Han startet på en rå måte, men tapte litt til Svindal fra og med den andre mellomtiden. Også Jansrud holdt godt mot slutten.

Første gang

Aleksander Aamodt Kilde var den som både imponerte og overrasket mest. Han kjørte inn til suverent beste tid fra startnummer fire, og han var ikke truet før Svindal og Jansrud kom.

Østerrikeren Matthias Mayer gjorde det litt spennende, men også han var over halvsekundet bak i mål.

– Jeg var veldig nervøs da Jansrud og Svindal kjørte, for jeg visste jeg hadde gjort en god jobb. Dette er jo helt sykt, sa Kilde til NRK etter at det meste var avgjort.

Han la til at det var helt utrolig å klatre opp på seierspallen for første gang i verdenscupen og stå der sammen med to andre nordmenn.

– Jeg startet bra og hadde fin spenning på toppen. Det var fin flyt nedover. Mot mål ble det full gass som gjaldt, og nå er jeg veldig fornøyd, sa Kilde, som hadde to sjuendeplasser i super-G som beste verdenscupplasseringer fra før.

Det er 17 år siden forrige gang Norge hadde tre mann på seierspallen etter et verdenscuprenn i alpint. Men det er første gangen norske løpere har tapetsert seierspallen i et super-G-renn. Det skilte 44 hundredeler mellom de norske løperne på toppen av resultatlisten fredag.

Rekord i år igjen?

I fjor sikret norske alpinister seg ti verdenscupseirer. I år er det blitt fem allerede, så det ligger an til å kunne bli rekord i år igjen. Jansrud alene vant sju seirer i fjor. Hittil i år har han ikke vunnet noen, men han nærmer seg.

– Jeg så at det var høy klasse over kjøringen til Alex, og jeg visste derfor det ville bli vanskelig å slå ham. Dette ble et helst magisk renn, slo Jansrud fast.

Lørdag skal det kjøres utfor i Val Gardena. Der kommer seieren trolig til å stå mellom amerikaneren Steven Nyman, som har tre utforseirer i denne bakken, og de norske løperne. Jansrud hadde annenplass i fjor og året før. Svindal har kjørt raskest i de to treningsomgangene tidligere denne uka.

Søndag er det storslalåm i Alta Badia, i en bakke der norske triumfer og pallplasseringer har vært mangelvare. Det tror Kjetil André Aamodt at Henrik Kristoffersen kan gjøre noe med i år, for han kommer til denne tøffe storslalåmtrassen med helt friske bein. Det har ikke norske alpinister, som stort sett har vært allroundere, gjort tidligere. (NTB)

Mer fra Dagsavisen