Sport

Svikter sitt fotballtempel

LANDSKAMP: Roy Hodgson er den tredje engelske landslagssjefen som ønsker Norge velkommen til Wembley. Men det er ikke så mange andre som gjør det. Dette er to lag i intern krise.

LONDON (Dagsavisen): For første gang siden England ble skylt hjem fra VMs gruppespill uten en eneste seier, presenterer Roy Hodgson et nytt engelsk lands-lag i kveld. Bortsett fra at Wayne Rooney får oppmerksomhet som ny engelsk kaptein, er det en gjespende likegyldighet til det engelske landslaget akkurat nå.

Og så velger de altså Norge som motstander i den første kampen der gjenreisningen skal starte.

Problemet er at knapt noe resultat vil hjelpe. For Norge, med en eneste seier på de siste ti kampene, hvilken motstander er det?

Roy Hodgson smiler av problemstillingen. Han tar på seg sin godmodige onkel-mine uansett hva det spørres om.

Han kjenner Norge og norsk fotball.

Tre møter

Tiden hans i Viking er beryktet. Han var ingen hyggelig onkel mot spillerne der.

I går kveld trente Per-Mathias Høgmos landslag inne på den gedigne arenaen. Det er fjerde gang et norsk landslag er her.

10. september 1980: England - Norge 4-0 i VM-kvalifisering. De norske spillerne fotograferte hverandre under oppvarmingen. Det måtte gå som det gjorde.

14. oktober 1992: England - Norge 1-1 i VM-kvalifisering. Drillo-fasen hadde begynt og Kjetil Rekdals lykketreff reddet et heldig uavgjort.

22. mai 1994: England - Norge 0-0 i privatkamp. Norge skulle til VM i USA, det skulle ikke England. Fotballverdenen sto opp ned.

I dag er det litt mer normalt. England er rangert som nummer 20 i verden, Norge nummer 53.

Men Wembley er ikke en arena man skal skjelve i beinklærne over å stige inn på lenger.

Generasjonsskifte

Roy Hodgsons mål er imidlertid at slik skal det bli.

- Vi har et generasjonsskifte i landslaget som skal gi oss ny energi. I går, på Deadline Day, så vi hvilke ressurser som brukes i engelsk fotball. Men dessverre er det utlendinger som hentes hit. Premier League trenger flere engelske spillere i verdensklasse, sier han.

Og er bekymret for en engelsk fotballkultur i endring.

Da vi snakket med ham om dette i Brasil i juni trodde han fortsatt litt VM-suksess kunne skape nytt liv.

Det gjorde det ikke.

I dag sender han innpå fire debutanter: Calum Chambers (Arsenal), Jack Colback (Newcastle), Fabian Delph (Aston Villa) og Danny Rose (Tottenham).

- Stemningen her er preget av negativitet etter det som skjedde i VM, og det kan ikke jeg gjøre noen ting med. Det eneste som hjelper nå er å vinne fotballkamper, sier 67-åringen.

Og det skal England gjøre.

Lett EM-pulje

De har kommet i pulje med Sveits, Slovenia, Estland, Litauen og San Marino. Å komme seg til EM i Frankrike i 2016 skal være som en tur i parken.

Ingen av motstanderne regnes som attraktive i London. San Marino er neste gjest på Wembley etter at EM-kvalifiseringen starter mot Sveits i Basel i neste uke.

- Vi starter med kanskje den vanskeligste kampen i pulja. Nå møter vi et norsk lag som hadde Sveits i sin siste kvalifisering, sier Hodgson.

Men dette fenger ikke det engelske publikum. Som Alan Shearer sa på mandag: Her burde alle tilskuerne som var i Brasil ha vært invitert gratis.

Det er Premier League-starten som er det store fotballtemaet her.

Chelsea er det beste laget i London akkurat nå. Og hvor mange Chelsea-spillere er det i landslagstroppen? En! Gary Cahill.

reidar.sollie@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen