Sverige slått ut av VM, kan misse OL

(Tyskland - Sverige 4-1). Sverige er slått ut av fotball-VM og kan missse OL neste år også. Pia Sundhages jenter vant ikke en eneste kamp i Canada.

Av Sjur Natvig

OTTAWA: Tysklands stjernespisser Anja Mittag og Celia Sasic ble for mye å hanskes med for Sverige, som med tyskernes 4-1-seier tok farvel med VM og sannsynligvis også OL neste år.

Mittag scoret sitt femte mål i VM, før Sasic svarte med sitt fjerde og femte. Tyskerne var så overlegne som svenskene hadde grunn til å frykte, og Pia Sundhages lag reiser hjem uten å ha vunnet en kamp.

Først havnet svenskene i «dødens gruppe», så i «dødens åttedelsfinale», og tross voldsomme ambisjoner før VM maktet de ikke å løse den oppgaven. Sundhage avviste spørsmål om sin fotballframtid etter nederlaget.

– Akkurat nå er jeg for lei meg og full av følelser til å gjøre en analyse. Jeg kunne komme til å si noe dumt, så jeg får svare senere, sa hun på pressekonferansen.

Tidenes første åttedelsfinale i fotball-VM for kvinner ble avgjort med to mål i første omgang.

Emma Berglunds feilpasning i oppspillsfasen ga tyskerne åpningen de trengte da omgangen var vel halvspilt. Mittag brøt, raidet, spilte vegg med Sasic og skjøt fra 18 meter. Hedvig Lindahl i målet kastet seg i full lengde, men strakte seg forgjeves etter ballen som forsvant stolpe-inn i lengste hjørne.

Billig

2-0-målet kom på et litt billig straffespark 12 minutter senere. Ballen ble spilt inn til Mittag, som rutinert spilte den ut til siden og falt over Amanda Ilestedts bein på vei forbi henne. Sasic sendte Lindahl til det ene hjørnet og rullet ballen i det andre.

– Skal man slå et lag som Tyskland, må alt gå vår vei. Det gjorde ikke det i dag, sa Sundhage om straffesituasjonen.

Sasic nikket inn returen etter Simone Laudehrs stolpeskudd i det 78. minutt, før Linda Sembrant ga Sverige et trøstemål. Tyskerne slurvet bakover, og Sofia Jakobsson misbrukte en kjempesjanse til å gjøre kampen spennende før Dzsenifer Marozsan punkterte den for godt.

På banen der Norge holdt tyskerne til 1-1 i gruppespillet var ikke svenskene i nærheten.

Høyt press

Tyskerne gikk rett i strupen på svenskene og skapte to kjempesjanser i de to første minuttene. Den første kom etter 15 sekunder, da Alexandra Popp skjøt over i fri posisjon etter at Mittag og Sasic kombinerte. Så ble den gode høyrekanten Laudehr spilt gjennom av Sasic, men Lindahl reddet.

Det svenske laget hadde kjempeproblemer med tyskernes høye press i ettermiddagsheten i Ottawa og fikk overgang på overgang mot seg. Det aller meste handlet om Tyskland, som noterte 25-7 i avslutninger (hvorav 11-3 på mål). Flere av sjansene var enorme.

– Jeg er overlykkelig. Spillerne fulgte planen fra første minutt og i 38 grader holdt de trykket oppe i 90 minutter. For annen gang i VM ble vi satt på en prøve. Mot Norge var vi gode i en omgang, i dag var vi det i to, sa Tysklands landslagssjef Silvia Neid.

Tysklands midtstopper Saskia Bartusiak pådro seg for øvrig gult kort da hun felte Jakobsson i fullt firsprang. Hun må dermed stå over kvartfinalen.

Sundhages nedtur

Pia Sundhage var en stor suksess som USAs landslagssjef. For hjemlandet Sverige ser hun ikke til å innfri, men hun ville ikke si opp på direkten etter VM-forliset lørdag.

– Ingenting, var det korte svaret da hun på pressekonferansen etter 1-4-tapet for Tyskland ble spurt hva hun tenker om sin fotballframtid.

– Jeg tenker på laget som er nødt til å reise hjem. Nå skal vi ta hånd om laget, og så skal vi hjem til neste fotballkamp, sa hun da hun ble nødet til å utdype det.

Hun ville heller ikke fortelle hva hun sa da hun samlet spillerne i ring etter sluttsignalet.

– Det holder jeg for meg selv.

Ny skuffelse

Sundhage førte USA til to OL-gull og ett VM-sølv. Det ble stilt enorme forventninger da hun vendte hjem til Sverige, men det ble semifinaletap i EM på hjemmebane i 2013. Lørdag ble det stopp i VMs åttedelsfinale, og det er nesten sikkert at Sverige for første gang mister OL.

Svenskene ble overkjørt fra start og lå under med to mål ved pause. Sundhage byttet ut 4-4-2-formasjonen med mer offensive varianter, og da ble tyskerne omsider satt på prøver, men Sverige blottet seg også bakover.

– Vi måtte ha mål, så vi gjorde endringer, men da ble det også vanskeligere å forsvare seg. Det ville vært veldig interessant om Sofia Jakobsson hadde greid å gjøre 2-3 alene med keeper, sa Sundhage, som mente hun var for full av følelser til å gjøre en ordentlig analyse av VM.

Veldig lei

Hun nevnte kort restitusjonstid, kunstgress og dommeravgjørelser mot som faktorer i regnestykket som endte med tidlig hjemreise.

– Skal vi slå et lag som Tyskland, må alt gå vår vei. Det gjorde det ikke.

Sundhage medga at hun vil se nøye på om hun gjorde rett valg av spillere i den skadeforfulgte troppen.

– Vi endte i dødens gruppe, med tre veldig vanskelige motstandere før vi møtte Tyskland. Jeg er veldig lei for at vi ikke gikk videre, og for at vi sannsynligvis ikke kommer til OL, for det betyr så mye for kvinnefotball i Sverige. Det er tøft, sa hun.

– Tyskland er et veldig godt lag og fortjente å gå videre. Vi kjempet og prøvde, men det var ikke godt nok, dessverre. (©NTB)

I den andre åttedelsfinalen slo Kina Kamerun 1-0.

VM-sluttspillet fotball kvinner lørdag, åttedelsfinaler:

Tyskland – Sverige 4-1 (2-0)

22.486 tilskuere i Ottawa

Mål: 1-0 Anja Mittag (24), 2-0 Celia Sasic (str. 36), 3-0 Sasic (78), 3-1 Linda Sembrant (82), 4-1 Dzsenifer Marozsan (88).

Dommer: Ri Hyang-ok, Nord-Korea. Gult kort: Saskia Bartusiak, Tyskland, Amanda Ilestedt, Lotta Schelin, Sverige. Bartusiak er utestengt i kvartfinalen.

Kina – Kamerun 1-0 (1-0)

15.958 tilskuere i Edmonton

Mål: 1-0 Wang Shanshan (12).

Dommer: Bibiana Steinhaus, Tyskland. Gult kort: Claudine Meffometou Tcheno, Kamerun.