Zlatan Ibrahimovis gratuleres med at han skapte situasjonen som ga Sverige det ene poenget på Stade de France. Men innlegget hans var det Ciaran Clark som headet i mål.

Sverige scoret uten å ha skudd på mål

(Irland - Sverige 1-1). Da Irland scoret begynte Sverige å spille fotball. Men landets skjebne ligger hos Zlatan. For stort annet har ikke dette laget.

SAINT-DENIS (Dagsavisen): Da det svenske laget skulle bort til de over 20.000 svenske supporterne for å takke for kampen mandag kveld, pekte Zlatan bare på den rødkledde keeperen. Andreas Isaksson holdt Sverige inne i kampen før pause. De to søylene i hver sin ende av banen (til og med født på samme dag), sørget for at håpet lever for et svensk lag som så nitrist ut til Wes Hoolahan satte fyr på kampen tre minutter etter pause.

Hvorfor var de lammet så lenge?

- Vi skal spille bedre enn dette. Det ble mer kvalitet i annen omgang. Vi tapte ikke, det er det viktigste, sa Ibrahimovic til svensk tv på indre bane.

– Det var ikke bra i det hele tatt, men (i 2. omgang) våget vi å holde litt mer på ballen. Da skapte vi også ting, fortsatte Sveriges store (og etter manges mening eneste) profil.

Men det var viktig å takke fansen. De irske og svenske supporterne var de beste aktørene på Stade de France denne kvelden. Sverige må opp i en annen divisjon hvis de skal drømme om avansement. Akkurat nå ser vi ikke hvordan det skal skje.

Skippern-effekt
Først etter baklengsmålet fikk vi se et Sverige som la kraft inn i angrepene, som løftet seg i banen, som sørget for at Zlatan Ibrahimovic var den spissen han må være for at denne gjengen skal ha en minste mulighet til å komme seg videre. Før pause la han seg altfor lavt. Sverige så ut som et håndballag uten avsluttere.
For fakta er like paradoksal som kampstatistikken viser: Sverige hadde ikke en eneste avslutning på mål.
Scoringen imot rett etter pause hadde samme budskap som Skippern-filmene på 60-tallet. Fram med spinaten (for eldre lesere).


Zlatans raid
Først en gedigen dobbeltsjanse, så gjennombruddet.
Scoringen var det raidet til Zlatan som skapte. Innlegget hans var det ingen svensker som kunne ta hånd om, men uheldige Ciaran Clark som nesten målrettet headet ballen i eget mål. Slik så det i hvert fall ut.
Han toppet nedrykket med Aston Villa med å ødelegge Irlands potensielle seier i åpningskampen i EM.
For fram til dette var det Irland som var best, Irland som skapte de store sjansene. 5–0 sto det på blokka vår ved pause.


I tverrliggeren
De skjøt fra alle vinkler, men Jeff Hendricks klokkerene treff i tverrliggeren var det nærmeste de kom.
Den helgule svingen på Stade de France holdt pusten og prøvde litt halvhjertet å brøle sitt eget lag i gang.
For det var den grønnkledde motparten som herjet både på banen og tribunen.
– Vi skulle avgjort denne kampen før pause, men var ikke presise nok, sa Irlands overivrige manager Martin O’Neill.
Nå venter Italia og Belgia for disse lagene i det som allerede ved trekningen ble kalt «dødens gruppe».
Erik Hamrens Sverige må finne ut hvordan laget skal bli giftigere. Spilte John Guidetti seg inn som Zlatans makker?

Han hadde i hvert fall temperament. Det trenger blågult mer av. Neste oppgave: Italia i Toulouse fredag.

KAMPFAKTA

EM-sluttspillet fotball menn mandag, gruppe E:

Irland – Sverige 1-1 (0-0)

Stade de France: 75.000 tilskuere

Mål: 1-0 Wes Hoolahan (48), 1-1 Ciaran Clark (selvmål 71).

Dommer: Milorad Mazic, Serbia.

Gult kort: James McCarthy, Glenn Whelan, Irland, Victor Lindelöf, Sverige.

Lagene:

Irland (4-3-1-2): Darren Randolph – Séamus Coleman, Ciaran Clark, John O'Shea, Robbie Brady – James McCarthy (Aiden McGeady fra 85.), Glenn Whelan, Jeff Hendrick – Wes Hoolahan (Robbie Keane fra 78.) – Jonathan Walters (James McClean fra 63.), Shane Long.

Sverige (4-4-2): Andreas Isaksson – Mikael Lustig (Erik Johansson fra 45.), Victor Lindelöf, Andreas Granqvist, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Oscar Lewicki (Albin Ekdal fra 86.), Kim Källström, Emil Forsberg – Marcus Berg (John Guidetti fra 59.), Zlatan Ibrahimovic.