Sverige ned med stil, spiller bronsefinale lørdag

(Nederland - Sverige 0-0, 1-0 eeo.). I VM-finalen søndag møtes regjerende verdensmester mot regjerende europamester. Nederland vant en helt jevn semifinale etter ekstraomganger.

Av Sindre Trygsland

Nederland er klare for VM-finale mot USA etter å ha slått Sverige 1-0 i semifinalen onsdag. Jackie Groenen ble matchvinner i første ekstraomgang.

Etter 100 målløse minutter falt avgjørelsen. Groenen skjøt fra snaue 20 meter og ballen snek seg inn i det venstre hjørnet. Dermed sikret hun finaleplass for EM-mester Nederland.

Der venter USA søndag. Den regjerende verdensmesteren slo England i en forrykende semifinale tirsdag og må regnes som favoritt i finalen.

For Sverige ble onsdagen en gigantisk nedtur. Etter å ha styrt store deler av kampen, endte det i svenskene tredje tap i en VM-semifinale. Nå venter kamp om bronsen mot England lørdag.

Tvunget til å bytte

Sverige måtte klare seg uten suspenderte Fridolina Rolfö i semifinalen. Før avspark fikk de nok et fravær. Nathalie Björn skulle etter planen få prøve seg på midtbanen, men måtte kaste inn håndkleet like før kampstart. Dermed beholdt Elin Rubensson sin plass.

Etter et lite skremmeskudd fra Nederland, fikk Sverige kampens første store sjanse etter 13 minutter. De stormet i angrep i overtall. Ballen ble spilt til Stina Blackstenius som avsluttet svakt fra glimrende posisjon.

Svenskene imponerte før pause. De viste at den noe overraskende seieren over Tyskland i kvartfinalen ikke var et blaff. 37 minutter ut i omgangen hadde de nok en kjempesjanse.

Lina Hurtig, som fikk sjansen istedenfor suspenderte Rolfö, fikk en kjempesjanse i boksen, men keeper Sari van Veenendaal reddet Nederland.

Kjempesjanser

Ti minutter ut i den andre omgangen fikk svenskene en gigantisk mulighet. Etter klabb og babb i feltet kom veteranen Nilla Fischer til avslutning. Skuddet gikk via keeper og i stolpen. På returen var det bare tilfeldigheter som gjorde at en svensk spiller ikke fikk tuppet inn 1-0.

Noen minutter senere var det Nederlands tur. En corner traff hodet til Vivianne Miedema. Storscoreren headet mot mål, men Sverige-keeper Hedvig Lindahl fikk en finger på den og vippet ballen i tverrliggeren. Etter kaos i egen boks klarte til slutt svenskene å klarere.

Det skjedde langt mer i den andre omgangen. Like etter Nederland-sjansen gikk Sveriges Lina Hurtig i bakken innenfor 16-meteren. Dommeren vinket spillet videre, men reprisene viste at den avgjørelsen fint kunne vært annerledes.

Avgjorde

Begge lagene virket noe avventende utover i omgangen. Mye sto på spill og det så ut til å prege både Sverige og Nederland. Lagene hadde muligheter, men semifinalen endte med ekstraomganger.

Det var Nederland som tok kommandoen fra start i ekstraomgangene. De hadde mye ball, men spilte seg ikke til de helt store mulighetene.

Ti minutter ut i den første ekstraomgangen sto det 1-0 da Groenen banket til fra distanse.

Sverige jaktet desperat en utligning, men det kunne se ut som de var tomme for krefter. Nederland var nærmere å øke til 2-0 da de fikk store kontringsrom.

Helt på tampen var det stygge scener da Sveriges Kosovare Asllani ble liggende skadet i flere minutter og måtte bæres av banen på båre.