Sverige knuste Mexico 3-0, men begge går til cupspillet i VM

VM: (Mexico - Sverige 0-3): Sverige sløste med sjansene før pause, men var supereffektiv i 2. omgang og tok seg til VM-åttedelsfinale med 3-0 over Mexico. Også mexicanerne går videre.

AV NTB

Tysklands sjokktap mot Sør-Korea gjør nemlig at verdensmesteren er ute, og både svensker og mexicanere kunne juble etter kampen i Jekaterinburg.

I en omgang så det ut til å bli en frustrerende dag for svenskene, som produserte sjanse på sjanse og misbrukte dem alle. Laget ble også snytt for en VAR-straffe, men etter pause rullet ballen bare svenskenes vei. Venstreback Ludwig Augustinssons første landslagsmål ble fulgt av et billig straffespark (satt inn av kaptein Andreas Granqvist) og et selvmål.

Jesús Gallardo var ufin mot Ola Toivonen i kampens første duell og pådro seg VM-historiens raskeste gule kort etter 13 sekunder. Frisparket bød på den første i en rekke av store svenske sjanser på dødball.

Marcus Berg nikket serven inn foran mål, der Ola Toivonen var millimeter fra å få foten på ballen før Mexico fikk klarert. Noen minutter senere ble keeper Guillermo Ochoa tvilsomt straffet for å ta ballen med hendene utenfor 16-meteren, og Emil Forsberg skjøt frisparket fra spiss vinkel rett på mål i et forsøk på å kopiere Tysklands seiersmål mot svenskene. Ochoa lot seg ikke lure.

I det 12. minutt brassesparket Berg rett utenfor etter et svensk hjørnespark, mens Forsberg blåste ballen høyt over mål da den falt ned på foten hans etter en Toivonen-stuss fem minutter senere.

Skrek på straffe

Det var spilt en snau halvtime da hele Sverige, og framfor alle landslagssjef Janne Andersson, ropte på straffe etter at Javier «Chicharito» Hernandez brukte armen til å ta med seg ballen ut av eget felt. Dommer Néstor Pitana fikk beskjed fra VAR-assistentene om å ta en titt på situasjonen, men valgte til Anderssons raseri å gi corner, ikke straffespark.

Også det ble en stor svensk sjanse, da Berg avsluttet fra kort hold og Ochoa måtte svare med en kjemperedning.

Eneste Mexico-sjanse i første omgang var en svensk foræring, da Viktor Claesson etter et drøyt kvarter spilte ballen bakover rett til en motspiller. Den påfølgende kontringen ble avsluttet med Carlos Velas skudd fem centimeter utenfor.

Etter en omgang der Sverige skapte masse, men uten å vise nødvendig effektivitet i avslutningene, ble det scoring på lagets første sjanse etter pause. Igjen var Claesson involvert med en dårlig berøring, som denne gang ble til målgivende pasning.

Sebastian Larsson ble spilt fram på høyresiden og la inn. Ballen rullet forbi passive mexicanere, men Claesson fikk feiltreff foran mål. Ballen gikk i en bue og falt ned på foten til Augustinsson, som scoret. Dermed var Sverige oppe på 2.-plass i gruppen.

Klønete mexicanere

Alt som ikke gikk svenskenes vei i første omgang gjorde det etter pause. Etter en snau time ble Berg spilt fram i feltet, men var i ferd med å miste kontrollen da Héctor Moreno var akkurat klønete nok i sitt taklingsforsøk til at dommeren pekte på straffemerket.

Granqvist trippet litt i tilløpet, men feide straffesparket inn i krysset og løftet Sverige til førsteplass i gruppen.

Kampen ble punktert da Edson Álvarez misset med et klareringsforsøk og uforvarende bokset ballen i eget mål etter at Isaac Kiese Thelin stusset Claessons lange innkast videre.

Dermed var Sverige videre, og spenningen handlet om hvorvidt Mexico eller Tyskland skulle slå følge. Mexico misset noen store sjanser, men trengte ingen redusering. Tyskernes sensasjonelle poengtap mot Sør-Korea gjør at Mexico for sjuende gang på rad er videre til cupspillet i VM, mens verdensmesteren er ute.

Sveriges midtbanemotor Sebastian Larsson måtte ut med skade i 2. omgang, men han hadde allerede pådratt seg det gule kortet som uansett setter ham utenfor åttedelsfinalen. (NTB)

Mexico – Sverige 0-3 (0-0)

Jekaterinburg Arena, 33.061 tilskuere

Mål: 0-1 Ludwig Augustinsson (50)., 0-2 Andreas Granqvist (str. 62), 0-3 Edson Alvarez (selvmål 74).

Dommer: Néstor Pitana, Argentina.

Gult kort: Jesús Gallardo (1), Hector Moreno (61), Miguel Layun (85) Mexico, Sebastian Larsson (26), Mikael Lustig (88), Sverige.

Mexico (4-3-3-1): Guillermo Ochoa – Edson Alvarez, Carlos Salcedo, Hector Moreno, Jesus Gallardo – Andres Guardado (Jesus Manuel Corona fra 75.), Hector Herrera – Miguel Layun (Oribe Peralta fra 88.), Carlos Vela, Hirving Lozano – Javier Hernández.

Sverige (4-4-2): Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Sebastian Larsson (Gustav Svensson fra 57.), Albin Ekdal (Oscar Hiljemark fra 80.), Emil Forsberg – Marcus Berg (Isac Kiese Thelin fra 67.), Ola Toivonen.