Sverige forsvarte VM-gullet i ishockey

Sverige slo Sveits på straffeslag i VM-finalen i ishockey. Filip Forsberg satte den siste straffen for svenskene, før keeper Anders Nilsson ble gullhelten.

Av Jørn Henriksen Skjærpe

Dermed forsvarte svenskene gullet fra 2017. Sverige har nå vunnet elleve VM-gull.

– Det er synd på sveitserne, men Sverige vinner fortjent, sa ishockeyekspert Espen «Shampo» Knutsen i Viasats studio.

Arizona Coyotes-back Oliver Ekman-Larsson og Nashville Predators-løper Filip Forsberg scoret for Sverige i straffeslagkonkurransen. Sveits klarte derimot kun å score én gang på keeper Anders Nilsson da det hele skulle avgjøres. Dermed kunne svenskene og trener Rikard Grönborg juble for gull på isen i København.

Spenningen var så stor at Grönborg selv ikke orket å se det siste straffeslaget.

– Jeg ville ikke jinxe meg selv, sier han til svensk TV 3.

– Det er en fantastisk følelse. De fleste av disse guttene har jeg jobbet med siden de var 17–18 år. Vi er sammen med Canada det yngste laget i turneringen. Det er hockeyens framtid, sier landslagstreneren.

Keeper ble gullhelt

Det sto 2–2 etter tre perioder. Sverige presset voldsomt på for seieren mot slutten av 3. periode og i forlengelsen, men Sveits holdt unna med nød og neppe. Sveitserne fikk selv en stor sjanse i forlengelsen ved Kevin Fiala, men unggutten mislyktes fra god posisjon. Dermed gikk finalen til straffer.

Til slutt var det Nilsson i svenskenes mål som ble gullhelten etter å ha reddet det avgjørende straffeslaget fra Nino Niederreiter.

– Man fokuserer bare på arbeidsoppgavene og forsøker å redde pucken uansett hva som skjer foran deg. Men det var en god følelse, sier Nilsson etter finalen.

Etter seieren ville feiringen i svenskenes garderobe ingen ende ta. Forward Patric Hörnqvist ble på et tidspunkt nødt til å løpe ut av garderoben og hente mer champagne, mens seierssangene kom på løpende bånd, skriver TT.

– Mer å gi

Svenskene fikk ingen enkel match. Sveits rystet «Tre Kronor» med 1–0 etter drøyt 16 minutter i 1. periode. Niederreiter satte pucken i nettet. Men Sverige slo tilbake nesten umiddelbart, da Gustav Nyquist utlignet til 1–1.

I midtperioden kom sveitserne foran igjen. Timo Meier satte pucken i nettet til 2–1 etter 23.13, men Mika Zibanejad ordnet 2–2 for svenskene drøyt ti minutter etter.

– Deilig å utligne, men vi har enda mer å gi, sa Zibanejad i pausen etter 2. periode.

Mattias Ekholm fikk en kjempesjanse til å avgjøre like før slutt i 3. periode, men den svenske backen klarte ikke å lure sveitsernes keeper.

Sverige gjorde uansett jobben på straffer. Det er første gang siden 1992 at landet vinner to VM på rad.

USA knep bronsen

USA ble knust 0–6 av Sverige i semifinalen, men amerikanerne reiste seg i bronsefinalen tidligere søndag. Da ble Canada slått 4–1.

Chris Kreider sendte USA i føringen etter halvspilt 1. periode, men Marc-Edouard Vlasic ga Canada 1–1 og nytt håp drøyt seks minutter ut i midtperioden.

I 3. periode var det imidlertid slutt for Vlasic og co. Nick Bonino, Anders Lee og Kreider sørget for tremålsseier til USA. Dermed kunne bronsefeiringen begynne. (NTB)

Sluttstillingen i ishockey-VM 2018 Danmark. Grunnspillet ble avviklet i København og Herning.

Gull: Sverige,

sølv: Sveits,