Sverige er to kamper unna VM-finale

(Sverige - Sveits 1-0). Emil Forsberg har fått kritikk for ikke å leve opp til forventningene i fotball-VM. Tirsdag svarte han kritikerne med skuddet som ga 1-0-seier over Sveits.

Av Sjur Natvig

Det var også Forsberg som sto ved stolpen og stoppet innbytter Breel Embolos nikk på et hjørnespark da sveitserne presset for utligning vel ti minutter før slutt. Tirsdag leverte Leipzig-spilleren i begge ender av banen.

Robin Olsen i målet ble også svensk helt med en kjemperedning på nikk fra innbytter Haris Seferovic på overtid.

Som i siste gruppekamp mot Mexico sløste Sverige med sjansene og hadde marginene mot seg i første omgang. Som da vippet det i stedet svensk vei etter pause.

I det 66. minutt dro midtstopper Victor Nilsson Lindelöf opp et angrep som resulterte i en svensk opprulling fra høyre til venstre. Ballen kom ut til Ola Toivonen, som spilte den inn igjen til Forsberg. Han skaffet seg rom for et skudd. Det ville neppe gitt keeper Yann Sommer store problemer om det ikke hadde endret retning på midtstopper Manuel Akanji så ballen seilte inn i krysset mens keeper sto utspilt på feil bein.

Hvordan målet kom spilte ingen rolle for svenskene som tirsdag tok seg til sin første VM-kvartfinale på 24 år. I 1994 endte det med bronsemedaljer i USA.

Sløste

Det var i første omgang Sverige hadde fortjent å avgjøre kampen, men avslutningene til Marcus Berg og Albin Ekdal sto ikke i stil med måten de kom til sjansene.

Sverige lot sveitserne ha ballen mye midt på banen, men presset dem høyt og aggressivt i oppspillsfasen nær deres eget mål og holdt på å innkassere en tidlig gevinst på det. Det var spilt snaut åtte minutter da keeper Sommer ble omringet av gule trøyer og slo et oppspill rett til en av dem. Ekdal fant Berg nesten alene foran mål, men spissen somlet så mye med å skyte at Akanji rakk å blokkere.

Da hadde Berg allerede blåst en stor sjanse langt utenfor, og sekunder etter det blokkerte skuddet skjøt Ekdal svakt over i returrommet.

Sverige hadde gjort leksen sin og presset særlig høyresiden i den sveitsiske bakre fireren. Michael Lang og Johan Djourou, som erstattet utestengte Stephan Lichtsteiner og Fabian Schär, hadde spilt til sammen 12 minutter tidligere i VM. Flere ganger var den sveitsiske linja strak som foldene i et trekkspill, og det var masse rom å løpe i.

Den neste store sjansen kom i det 29. minutt da Viktor Claesson brystet ballen til Berg, som skjøt mot hjørnet. Med et tigersprang fikk Sommer hånden på ballen og slo den ut.

Kjempemiss

Blerim Dzemaili kom til sveitsernes første sjanse da han etter veggspill med Steven Zuber skjøt rett over i det 38. minutt, men Sverige skapte et par sjanser til før pause. Først endret Forsbergs frispark retning på Dzemailis hode i muren og seilte rett utenfor, så misset Ekdal et nesten ferdigscoret innlegg.

Mikael Lustig, som nettopp hadde pådratt seg det gule kortet som setter ham utenfor kvartfinalen, sto for innlegget. Ekdal fikk ballen helt alene ved lengste stolpe, men bredsidet den høyt over mål. Som mot Mexico hadde Sverige vært klart best før pause, men sløst bort sjansene.

Toivonen skjøt på sin 32-årsdag over på en god sjanse i begynnelsen av 2. omgang, men Sveits så i den omgangen vel så farlige ut som svenskene inntil Forsbergs ledermål.

Etterpå greide Sveits å sette det svenske målet under press, men kom ikke nærmere enn Embolos og Seferovics hodestøt. Kaptein Andreas Granqvist, som spilte på dagen kona har termin, styrte forsvaret og loste seieren i havn.

På overtid av overtiden ble Lang utvist for å dytte Martin Olsson som var alene gjennom på en kontring. Dommeren ga først straffespark, men ga etter VAR-konsultasjon korrekt frispark i stedet.

Uansett må sveitserne reise hjem, mens svenskene fortsetter sitt tokt i østerled til kvartfinalen i Samara lørdag. (NTB)