Sverige åpnet hockey-VM med tap

(Russland - Sverige 2-1 etter straffeslag). Tre Kronos mesterskapsmareritt mot Russland vil ingen ende ta. Fredag ble det 1-2-tap da Artemij Panarin avgjorde straffeslagkonkurransen på VMs åpningsdag.

Av Geir Andreassen

Dermed er det 13 år og 12 kamper siden Sverige har slått Russland i VM- og OL-sammenheng.

Chicago Blackhawks-spilleren Artemij Panarin var den enste av spillerne som klarte å score på straffene. Han plasserte pucken mellom beina på keeper Viktor Fasth.

Dermed ble det russisk jubel i Köln, i en fullsatt arena med 18.537 tilskuere.

Overrumplet

Kampen startet bra for svenskene da Victor Rask vant en duell i midtsonen og fikk sendt pucken fram til Elias Lindholm, som gjorde 1-0 bak den russiske målvakten Andrej Vasilevskij.

Etter en målløs midtperiode slo russerne tilbake. Den svenske landslagssjefen Rikhard Grönborg hadde valgt KHL-målvakten Fasth mellom stengene. Han sto en solid kamp, men ble litt tatt på senga da Aleksander Barabanov bak mål leverte en backhandpasning til Sergej Andronov. Sistnevnte fikk det enkelt med å kvittere.

Kampen gikk til fem minutter forlengning før det hele ble avgjort på straffer.

Ble slitne

– Vi orket ikke å fullføre 60 minutter. Slik vi spilte i første periode burde vi spilt hele kampen, sa Grönborg.

– Vi ga bort for mange sjanser mot slutten, men vi kommer til å bli bedre. Mange i laget har ikke spilt på en stund.

Sverige vant 2-1 over Russland i verdenscupen i fjor, men den turneringen har ikke mesterskapsstatus.

Slik ser Sveriges marerittrekke mot Russland ut:

2016: 1-4, 2015: 3-5, 2014: 1-3, 2012: 3-7, 2009: 5-6 e.f., 2008: 2-3, 2007: 1-3 og 2-4, 2006: 3-3 og 0-5 (OL), 2005: 3-6. (NTB

Elite-VM ishockey menn i Frankrike og Tyskland, gruppespillet fredag:

Gruppe A (i Köln):

Sverige – Russland 1-2 e.str. (1-0, 0-0, 0-1, 0-0, 0-1), USA – Tyskland 1-2 (0-1, 0-0, 1-1).

Gruppe B (i Paris):

Finland – Hviterussland 3-2 (2-0, 0-1, 1-1), Tsjekkia – Canada 1-4 (0-1, 0-1, 1-2).