Sport

Svenske casuals skal ha bidratt til bråket i kaoskampen på Åråsen

Bluss, fyrverkeri og masker overskygget det sportslige i lørdagens rivaloppgjør mellom Lillestrøm og Vålerenga. Svenske casuals kan være innblandet.

Det smalt både før og etter dramaet på Åråsen. To ganger ble oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga stoppet på grunn av uro på tribunene. Kaoset var heller ikke over etter at dommer Tommy Skjerven hadde blåst av for full tid. TV-bilder viste at noen i borteseksjonen kastet bluss inn i én av leilighetene i Åråsen-anlegget på vei ut av arenaen.

– Hendelsene på Åråsen er overraskende, skuffende og uakseptable. Nå må vi skaffe oss mest mulig oversikt over det som er et trist kapittel i norsk fotball, sa generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund (NFF) til VG etter kampen, ifølge NTB.

Les også: Farlig eller fargerikt på Åråsen? Noen vil ha mer av dette, men klubbene kan bli straffet (DA+)

På tvers av landegrensene

På forum på nett pekes det på at svenske personer fra supportergruppen Isko boys, som ikke uttaler seg til mediene, var hovedskyldige til at bråket oppsto. Klanen-talsmann Erling Rostvåg mener dét er upresist, men sier han så flere fra Isko boys som «satt på gjerdet med maskering».

– Det var en gjeng, visstnok fra Djurgården, som ble med Vålerenga-supportere på kamp. De bidro til maskering og blussing, men var på ingen måte alene om det, skriver han i en SMS til Dagsavisen.

– Hvorfor var de der? Og kan tilstedeværelsen ha bidratt til at det gikk over streken på Åråsen?

– Casualsmiljøene er gode på å organisere seg på tvers av landegrenser. Det hender de inviterer hverandre på kamp. Folk fra Sverige kom nok fordi de var invitert og fordi det skulle bli bråk, ikke omvendt, svarer Rostvåg, som sa følgende til VG etter bluss-bråket lørdag:

– Hva vi mener er fornuftige grenser for supportergrupper, er ikke nødvendigvis det samme som fotballforbundet. Men så har vi forsøkt å tegne en grense internt, og i dag ble det krysset et par streker. Det er lov å være breial, men det at en gjeng maskert med finlandshetter møter opp et kvarter før kamp og begynne å yppe med politiet fra første stund, er ikke greit.

Les også: Kampen ble stoppet to ganger. Men ingen vant på Åråsen

– Utrygt

Eirik Hoff Lysholm, sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen, var på kampen på Åråsen. Han valgte å gå før halvtid.

– Jeg var på kampen med min Vålerenga-gærne tolvåring. Hun har sesongkort på Intility Arena, elsker stemning og laget og var også på Åråsen i fjor. Hun trodde hun visste hva hun gikk til, men dessverre tok vi feil. Hun følte seg ikke lenger trygg da kampen ble stoppet for annen gang, og jeg tror finlandshettene var mer skremmende enn blussene. Selv vurderte jeg det slik at stemningen var for aggressiv for en 12-åring, og sånn synes jeg ikke det skal være på kamp. Neste år kommer vi til å se kampen på Åråsen på TV. Det er trist at det skal være slik, innleder han.

– Stemning og lidenskap, som jeg tror alle fotballfans ønsker, kan oppnås uten den type scener. Kopier gjerne Borussia Dortmund eller Union Berlin, der hele, utsolgte stadioner, barn og voksne, synger sammen og støtter eget lag i en fantastisk ramme. Det er i mine øyne bedre enn å søke inspirasjon fra Balkan og enkelte elementer i Sverige, der finlandshetter, machokultur og aggressivitet og sinne mot motstanderne dominerer. Jeg er overbevist om at det siste aldri får med seg like mange på å synge og skape stemning som positiv, engasjert støtte til eget lag, fortsetter Lysholm.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Skal gå gjennom video

Han forteller at mange tilskuere reagerte sterkt på det som utspilte seg på Åråsen.

– Da vi gikk sto det flere Vålerenga fans og skreik for å få politiet inn på tribunen. Det ble også sunget «ut med pakket» fra majoriteten, og «for en gjeng med bønder» til de maskerte som kastet bluss. Der kom VIF- og østkantsjela med sterk selvjustis tydelig fram. Majoriteten ville jo bare støtte laget sitt og hadde absolutt ikke noe ønske om at kampen skulle bli stoppet, poengterer Lysholm.

Det ligger i kortene at hendelsene på Åråsen vil få etterspill. VIF-leiren har meldt følgende:

– Nå blir det full gjennomgang av video og bilder først. Deretter blir det samtaler med alle involverte parter, så vil summen av dette være avgjørende for videre reaksjoner, skrev daglig leder Erik Espeseth i Vålerenga i en SMS til VG lørdag.

Ronny Deila mener det er synd at enkelte ødelegger.

Likte rammen

– Rammen var fantastisk. Det var trøkk, virkelig trøkk. Det er to lag som liker hverandre dårlig og det trenger vi i norsk fotball. Men så er det sånn at det er litt voldsomt og så er det noen få som ødelegger. Det synes jeg er trist, men vi har fantastiske supportere, sa VIF-trener Deila til Dagsavisen etter kampen.

– For meg er det helt greit at supporterne holder på som de gjør, så lenge ingen blir skada. Vi vil heller ha det sånn her enn «daue» kamper. Jeg skulle ønske jeg kunne stått bak der sjøl i dag, for jeg tror det var mer fest enn det som foregikk på banen, sa Vålerenga-keeper Adam Larsen Kwarasey til Dagsavisen lørdag.

Tidligere LSK- og landslagsspiller Thorstein Helstad mener på sin side at Eliteserien ville tjent på lignende tilstander hver runde.

– Nå ble det veldig mye fokus på det negative, og det er klart: Det skal ikke sendes opp raketter mot spillere, og vold og sånn tar man selvsagt avstand fra, og det er synd. Men, trøkk på tribunen og bluss skader ikke så lenge man holder det i hendene, og ikke kaster det. Det er noe spillerne liker, sier han til VG.

Vålerenga står med 30 poeng når fire kamper gjenstår av sesongen. Laget må fortsatt kjempe for å unngå nedrykksstrid.

Mer fra Dagsavisen