Sport

Sultne norske reserver er klare

I hver av Norges VM-kamper er det 12 reserver, og de fleste får ikke spille. Å balansere skuffelse og frustrasjon mot kravet om å bidra i gruppa og være klar når det trengs er en daglig utfordring.

Av Sjur Natvig

OTTAWA: – Det er både fordeler og ulemper ved å være en god innbytter. Helst ønsker jeg å være med fra start, men jeg prøver å bidra med det jeg kan når jeg kommer inn, sier Elise Thorsnes til NTB.

Hun er Even Pelleruds superreserve i sluttspill. I EM for to år siden spilte hun hver kamp, men fem av seks som innbytter. I VM har hun to innhopp og en start.

– Jeg prøver å benytte hver anledning til å vise at jeg er god nok til å starte. Jeg føler selv at jeg er det, men det er Even som tar ut laget, sier hun.

I Pelleruds annen periode som landslagssjef er ingen spiller blitt byttet inn oftere enn Melissa Bjånesøy. Hele 16 ganger har hun kommet inn fra benken, men i Sverige-EM fikk hun bare ett innhopp. I VM har hun vært ubenyttet reserve hver gang.

– Det er vanskelig, det er det. Det er tøft å holde seg 100 prosent hele tiden, men man lærer mye av det. Jeg lærte mye i EM som jeg får bruk for nå, og så gjelder det å sette seg mål. Jeg vil ha mest mulig ut av treningene så jeg kan komme hjem som en bedre spiller selv om jeg ikke får spille, sier Bjånesøy til NTB. Hun håper at det snart blir bruk for henne på banen.

– Jeg håper jo det, at han tok meg med fordi jeg kan bidra.

Høy og lav

Pellerud er veldig klar over utfordringene reservene står overfor.

– Det takles veldig forskjellig av ulike spillere, blant annet ut fra tidligere status og spilletid. Veldig mange er på en «high» når de blir tatt ut og kommer på samling. Så starter kampene, og noen spekulerer litt for mye på hva deres rolle er, sier han.

– Noen er veldig hissige på å spille, noen mener de burde spilt mer, og noen innser kanskje at de er her for å lære og observere.

Han skryter av Bjånesøys innstilling.

– Melissa er på mange måter et klassisk eksempel på hvordan man skal takle å være reserve. Hun er en stabil personlighet, veldig rasjonell, alltid klar til å spille og alltid i stand til å skape situasjoner foran mål. Hun er en spiller du kan sette inn og vite at du får noe igjen, sier han.

– Det er kjekt å høre, for det er noe man må jobbe ganske hardt for å klare. Det er kjekt å få anerkjennelse for det, sier Bjånesøy.

Pondus

Thorsnes får også anerkjennelse fra sjefen.

– Elise har gjennom mange år blitt satt tilbake av utallige skader. Det gjelder også i år, men nå ser det bedre ut. Hun har hatt flere friske innhopp og er meget aktuell både fra start og som innbytter mandag og videre framover. Hun har en pondus som få andre, sier Pellerud.

Thorsnes er glad for at det er bruk for henne hver gang.

– Helt klart. Jeg har stort sett kommet inn først, og det er noe å ta med seg at jeg stort sett er først i køen, sier hun og forteller at forberedelsene til kamp blir noe annerledes som reserve.

– Det gjelder å observere mens man sitter på benken og prøve å finne styrker og svakheter hos motstanderen. Det er også viktig å spise litt senere, ellers blir du sulten til du skal spille, sier hun.

Det hjelper ikke. Sultne spillere har Norge uansett på benken. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen