Nyheter

Styrer unna agentene

UNGE TALENTER: Godsets stjerneskudd Martin Ødegaard (15) er fortsatt et familieprosjekt. - Foreløpig vil vi styre sjøl, sier pappa Hans Erik Ødegaard, selv tidligere toppspiller i SIF.

Agenter, rådgivere, mange trenere å forholde seg til, alt dette kan føre til ansvars­pulverisering, og igjen føre til at unge fotballspilere ikke lærer å administrere sitt eget fotballiv, var advarselen RBK-trener Per Joar Hansen sendte ut i Dagsavisen i går.

På Marienlyst dukket et nytt stort talent opp. 15-årige Martin Ødegaard ble eliteseriens yngste debutant noensinne. Og han imponerte med sin selvsikkerhet og trygghet med ballen. Det var han som stjal overskriftene i de ledende aviserne mandag.

- Ja, Martin fikk sin debut i mediene søndag, men i forhold til klubber og agenter har han vært i søkelyset lenger sier faren, Hans Erik Ødegaard til Dagsavisen.

Han har selv ei fortid i Strømsgodset (1993-2003), før han avsluttet fotballkarrieren i Sandefjord sommeren 2007. Nå er han assistenttrener i Mjøndalen under Vegard Hansen. Og han er med på å styre det meste av sønnens fotballiv.

Valgte SIF

Om han først ble oppdaget av mediene søndag, har Martin Ødegaard allerede rukket å ha treningsopphold med Manchester United, Bayern München og Stuttgart. Men nå kommer han til å skrive under proffkontrakt med farens gamle klubb, Strømsgodset.

Hans Erik Ødegaard er enig i mye av de advarslene Per Joar Hansen kom med her i avisen i går.

- Ja, klart det, og vi har ingen agenter, forteller han, selv om det ikke har stått på tilbud.

- Foreløpig håndterer vi dette sjøl.

Bortsett fra de to siste årene har han vært sønnens trener siden han begynte med fotball i fem-seksårsalderen. Det hele begynte i Drammen Strong, før sønnen gikk til Strømsgodset som 10-åring.

- Da handlet det om kort vei til hjemmet, skolen og vennene, forteller Hans Erik Ødegaard. - Det var jo det nærmeste en toppklubb vi kunne komme.

Egen erfaring

Foreløpig styrer familien Ødegaard «butikken» selv.

- Naturligvis er det en fordel at jeg sjøl har vært spiller på toppnivå, sier Hans Erik Ødegaard.

- Jeg kjenner fotballens mekanismer både på og utenfor banen. Jeg vet hva vi må jobbe med, sier han.

Det vet også Strømsgodset-trener Ronny Deila.

- Dette (les: Martin Ødegaard) er den største utfordringen vi i trenerteamet i Strømsgodset står overfor nå, sier han.

- Nå tenker vi bare på sportslig utvikling videre, sier Hans Erik Ødegaard.

Og derfor må treningshverdagen til 15-årige Martin være fleksibel.

Trener med MIF

Martin Ødegaard går i 10. klasse på ungdomsskolen.

- Og Strømsgodset trener jo på formiddagstid. Derfor kan han ikke være med på alle treningene til Godset, forteller Hans Erik Ødegaard.

- Men vi har måttet få til en optimal treningshverdag. Og Mjøndalen har vært veldig fleksible og greie.

Derfor trener han med Mjøndalen to ganger i uka - et Mjøndalen-lag som har en seier og en uavgjort etter to serierunder i førstedivisjon.

Martin Ødegaard sier han drar mye nytte av et annet norsk stortalent - Mats Møller Dæhli. Han har etablert seg i Cardiff etter «læringstid» i Manchester United, spill i Molde, før han fulgte med Ole Gunnar Solskjær til Cardiff. Der har han etablert seg nå.

- Jeg har vært så heldig at jeg har snakket med ham nå, forteller han.

Og med faren og Ronny Deila rundt seg er han fremdeles beskyttet mot agenter og rådgivere.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen