Verden

Straffer ikke NFL-spillere som protesterer mot USA

Spillere vil fortsatt knele i protest under nasjonalsangen.

Ligaen for amerikansk fotball, NFL, kommer ikke til å straffe spillere som kneler under nasjonalsangen, skriver New York Times.

Dermed vil spillere fortsette protestene som ble startet av quarterback Colin Kaepernick forrige sesong.

Les også: Det Trump bør lære av historien: Du kødder ikke med idrettsheltene våre!

Ingen regler

Det finnes ingen regler i ligaen som sier at spillere skal stå under nasjonalsangen. Derimot oppfordrer reglene spillere til å stå under nasjonalsangen.

Men det er ikke nok til å tvinge mektige og rike spillere til noe som helst.

Det hele startet i fjor da den fargede San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen. Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter.

– Jeg kommer ikke til å stå oppreist og stolt for et flagg og et land som undertrykker svarte og den fargede befolkningen, sa Kaepernick til NFL Media.

Kaepernick står nå uten kontrakt.

Les også: – Donald Trump er en «pussy»

Flere spillere

Flere spillere i National Football League (NFL) fulgte opp, til presidentens store misbilligelse.

– Dette har ingenting med rase å gjøre. Dette har å gjøre med respekt for vårt land, sa Donald Trump om protestene.

Etter et møte tirsdag mellom spillerorganisasjonen og ligaen ble det klart at ligaen vil ta tak i saker som spillernes aksjon setter fokus på. Det første blir en refomering av rettssystemet i USA, der sjansen for å havne i fengsel er større for minoriteter enn hvite.

Flere spillere har gjort det klart at de ville fortsette protestene uansett. Ligaen frykter et delt publikum og at sponsorer flykter fra sporten.

Aktivist

Eieren av Miami Dolphins, Stephen Ross, sa mandag under et foretningsseminar i New York at ligaen ikke endrer på reglene.

– Jeg kan i grunn ikke si hva folk kommer til å gjøre. Ligaen har regler, de er ikke endret, sa Ross.

Filmregissør og aktivist Spike Lee hyllet Colin Kaepernick under et intervju på CNN. Der pekte han på at Kaepernick vil bli en legende og folkehelt på nivå med Muhammad Ali, John Carlos og Tommie Smith. De to siste hevet knyttneven med en svart hanske under OL i Mexico i 1968. Også Ali var en rød klut for USA da han nektet militærtjeneste. Lee mener Kaepernick utøver sin rett.

– På samme måte som John Carlos og Tommie Smith hevet sine never i 68-OL i Mexico. På samme vis Muhammad Ali nektet å kjempe i Vietnam. Dette er rettigheter amerikanere har, sa Lee.

Mer fra Dagsavisen